ANALIZA TRŽIŠTA

Prošla 2023. je prošla u znaku inflacije i racionalizacije potrošnje

Prošla 2023. je prošla u znaku inflacije i racionalizacije potrošnje
Depositphotos

Novi E-commerce Report 2023, za koje je istraživanje provela platforma za usporedbu cijena Jeftinije! (dio Heureka grupe) i Valicon, agencija za marketinško savjetovanje, pokazuje da je 2023. godina bila godina racionalizacije i stagnacije i u online poslovanju.

U digitalnom dobu, u kojem je online kupnja ključni segment trgovine, razumijevanje trendova i potrošačkih navika ključno je za uspjeh svakog poslovanja. U tom su duhu, Igor Martinović s Jeftinije.hr, platforme za usporedbu cijena i Kristijan Gregorić iz tvrtke Valicon, na webinaru Online kupci u 2023. i očekivanja u 2024. predstavili nove rezultate istraživanja navika online potrošača E-commerce Report 2023.

Glavna skupina online potrošača su pripadnici Y generacije

Istraživanje E-commerce Report kojeg već više od deset godina provode Jeftinije.hr i Valicon, otkrilo je kako je 2023. godina donijela povećanu racionalizaciju i stagnaciju i u svijetu ecommercea. U skladu s time, smanjio se i intenzitet online kupnji posebno kod kategorije potrošača koja u online trgovinama kupuje više puta mjesečno.

Prema učestalosti online kupnje, prošle je godine zabilježen skok udjela u potrošnji Z generacije i to s 5 % na 13 %. Nositelji potrošnje su i dalje pripadnici generacije X (s udjelom od 43 %) i generacija Y (s udjelom od 28  %) dok udio baby-boom generacije opada (s 20 na 16 % u usporedbi s 2022.). Najznačajniji rast redovitih intenzivnih kupaca vidljiv je među pripadnicima generacije Y koja s rastom kupovne moći postaje i glavna potrošačka skupina.

Recesija je utjecala na porast prekogranične kupnje

U krizama potrošači teže povoljnim kupnjama i upravo je to jedan od osnovnih razloga blagog porasta prekograničnih kupnji. U odnosu na ukupan broj online kupnji, udio prekogranične kupnje je i dalje značajno manji, ali je zanimljivo primijetiti kako je u odnosu na 2022. prošle godine taj udio porastao, i to s 14 % na 17 %.

Analizirajući strukturu kupnji prema najtraženijim kategorijama proizvoda, istraživanje E-commerce Report je pokazalo kako je i tijekom 2023. godine moda bila dominantna kategorija u online kupnjama. Uz kategoriju mode, rastao je i segment proizvoda za dom i vrt, proizvoda iz kategorije elektronika te ljepota i zdravlje.

Unatoč racionalizaciji, u 2023. je porasla vrijednost prosječne online košarice koja je prošle godine iznosila 139 €. Prosječna vrijednost košarice je porasla i u svakom od najpopularnijih segmenata kupnji – u kategoriji dom i vrt iznosila je 274 €, u kategoriji elektronika 235 €, u kategoriji mode 92 €, a u kategoriji ljepota i zdravlje 86 €.

E-commerce Report za 2023. pruža vrijedan uvid u trenutno stanje i budućnost online kupovine. Promjene u navikama i očekivanjima potrošača, zajedno s tehnološkim napretkom, oblikovale su dinamično i sve više personalizirano online okruženje. Ovo istraživanje ne samo da otkriva ključne trendove, već prije svega omogućuje tvrtkama da se na pravi način pripreme za suočavanje s novim izazovima u budućnosti uz bolje razumijevanje tržišne situacije.