TV EMISIJA

ICTbusiness TV:  Vrijeme promjena potaknuto obrazovanjem, tehnologijom i ulaganjima

ICTbusiness TV:  Vrijeme promjena potaknuto obrazovanjem, tehnologijom i ulaganjima

Automobilska industrija ima značajnu ulogu u zapošljavanju u proizvodnom sektoru u nekoliko europskih zemalja. To je osobito slučaj za Slovačku, Rumunjsku i Švedsku, zemlje s najvećim udjelom radnih mjesta u proizvodnji u automobilskoj industriji u Europskoj uniji. U tim zemljama poslovi u proizvodnji automobila čine oko 15% radnih mjesta u proizvodnji. U Njemačkoj, vodećoj u EU po vrijednosti proizvodnje automobila, industrija zapošljava nešto više od jedne od deset osoba koje rade u proizvodnom sektoru. Problem nastaje u segmentu popravka automobila gdje fali kvalitetna radna snaga, o čemu za ICTbusiness TV Dimitrije Trbović o potrebi obrazovanja u autoindustriji.

O konferenciji Vuk s Wall Streeta i dolaska Jordana Belforta u Hrvatsku te o tome kako je bilo dovesti takvog govornika, koliki su problem bili negativne konotacije koje se uz njega vežu zbog prevare investitora i odlaska u zatvor te promjene nakon toga govori jedan od suorganizatora Saša Tenodi.

U drugom dijelu TV emisije odnosimo razgovor sa Srđanom Kovačevićem iz tvrtke Orqa koji govori o tome kako tvrtka raste, kako dolaze novi projekti i krenuli su kao servisna tvrtka, a danas su tvrtka koja ima vlastite proizvode i rješenja u segmentu drone tehnologija.

Na kraju emisije razgovaramo s Nikolom Stolnikom iz Good Game Globala o stanju na gamng trištu. Globalni broj igrača dosegnut će 3,38 milijardi, a regije u razvoju potaknut će rast igrača. Globalno tržište igara ostvarit će prihod od 187,7 milijardi dolara ove godine. Globalno tržište igara generirat će godišnji prihod od 212,4 milijarde dolara 2026. Igre u oblaku i VR (i proširena stvarnost) rastu, ali ostaju tržišna niša. Proizvođači igara na tržištu konzola i osobnih računala dosta se usredotočuju na igre uživo; međutim, priljev sadržaja plus ograničeni broj igrača dovodi u pitanje održivost usluga uživo. Generativni AI već postaje dio razvoja igara, iako su se fanovi već protivili korištenju AI-ja u nekim igrama. Najpopularniji žanr u segmentu konzola je avantura, koja će činiti 17,1% prihoda od konzola u 2023. godini.