TV EMISIJA

ICTbusiness TV: Prihvaćenje umjetne inteligencije

ICTbusiness TV: Prihvaćenje umjetne inteligencije

Kakva je prihvaćenost umjetne inteligencije u Hrvatskoj pokazuje prvo nacionalno istraživanje percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Istraživanje je dio znanstveno-istraživačkog projekta koji su zajednički proveli EFFECTUS Veleučilište, Hrvatska pošta i Alca Zagreb. Istraživanje je provedeno u rujnu ove godine na ukupnom uzorku od 1300 osoba. Cilj projekta jest definiranje i praćenje ključnih pokazatelja percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj te definiranje odgovarajućih razlika i korelacija primjenom znanstveno-stručnih metoda. O tome smo razgovarali s izv. prof. dr. sc. Robert Kopalom koji je vodio tim istraživača, ali i predsjednikom Uprave Hrvatske pošte Ivanom Čulom.

Razgovaramo o tome kako je hrvatska tvrtka preuzela američku i to u IT segmentu. J edna od najvećih hrvatskih IT kompanija, Infinum, preuzela je kreativnu digitalnu agenciju sa sjedištem u New Yorku, ExpandTheRoom (ETR). Domaći nagrađivani tehnološki kolektiv, čiji su klijenti, između ostalih, Philips, KPMG, Porsche i Warner Brothers, ovim potezom širi svoj doseg u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi odgovorio na rastuću potražnju u području strateške digitalne transformacije. O tome za ICTbusiness TV govore Nikola Kapraljević, CEO Infinuma i James Cole, CEO kompanije ExpandTheRoom.

I za kraj malo o domaćoj gaming industriji. Samo  tijekom 2022. predviđalo se da će globalna gaming industrija generirati 222 milijarde dolara diljem svijeta — pri čemu je mobilno igranje trebalo preuzeti 60 posto od tog ukupnog iznosa. Čak su i divovi kao Electronic Arts, Take-Two Interactive, Sony i mnoga druga renomirana imena ubrzali svoje pohode i ulaganja na mobilno igranje, ostvarivši strateške akvizicije i ulaganja u takve poslovne modele u posljednjih nekoliko godina.