Nova TV emisija

ICT na Ti: Vrijeme umjetne inteligencije tek dolazi

ICT na Ti: Vrijeme umjetne inteligencije tek dolazi

Umjetna inteligencija omogućava nove načine izvršavanja zadataka, a i u mnogim kompanijama zaposlenici je u potpunosti iskorištavaju kako bi bolje obavljali svoj posao. Postoji samo jedan problem - oni često o tome šute. Umjetna inteligencija je kroz moćne algoritme i ubrzane procese učenja napravila ono što je i trebala, a to je prikupljanje enormne količine podataka i potom njeno okretanje u nešto korisno, ovisno o kojim potrebama se radi.

Unatoč potencijalu golemog povećanja produktivnosti od generativne umjetne inteligencije kao što je ona na platformama ChatGPT ili GitHub Copilot, postavlja se pitanje hoće li profesionalcima posao zapravo postati kompliciraniji.

Nedavno istraživanje koje je proveo Gartner među izvršnim direktorima i višim rukovoditeljima otkrilo je da je umjetna inteligencija (AI) vrhunska tehnologija za koju izvršni direktori vjeruju da će značajno utjecati na njihovu industriju u sljedeće tri godine.

Unatoč utjecaju ovih gospodarskih prepreka, polovica izvršnih direktora navela je rast kao glavni strateški poslovni prioritet za sljedeće dvije godine. Tehnologija također ostaje glavno područje fokusa za izvršne direktore, a odmah iza nje slijede pitanja radne snage.

Upravo stoga smo razgovarali s Acom Momčilovićem iz Global AI Ethics Institute koji govori o promjenama koje donosi umjetna inteligencija, kako osigurati pravni okvir za njezin razvoja da se ne ubije ono što donosi tehnologija, a s druge strane da se onemoguće problemi koje ova vrlo moćna tehnologija donosi, možda ne toliko danas, ali u bliskoj budućnosti sigurno da.