Problemi na tržištu

Slaba potražnja nastavlja odgađati oporavak tržišta pametnih telefona

Slaba potražnja nastavlja odgađati oporavak tržišta pametnih telefona
Depositphotos / Ilustracija

Globalne isporuke pametnih telefona smanjit će se za 3,2 posto u 2023., na ukupno 1,17 milijardi jedinica godišnje, prema IDC-u. Ovo je revizija prema dolje u odnosu na prognozu pada od 1,1 posto u veljači. Revizija je potaknuta nekoliko čimbenika, uključujući slabije gospodarske izglede i tekuću inflaciju. Unatoč nižoj prognozi za 2023., IDC i dalje očekuje oporavak tržišta u 2024. s rastom od 6,0 posto u odnosu na prethodnu godinu.

"Naši razgovori s kanalima, partnerima u opskrbnom lancu i glavnim proizvođačima originalne opreme upućuju na daljnji oporavak i slabiju drugu polovicu godine", rekla je Nabila Popal, direktorica istraživanja IDC-ove Mobility and Consumer Device Trackers. "Potražnja potrošača oporavlja se puno sporije od očekivanog u svim regijama, uključujući Kinu. Ako je 2022. bila godina viška zaliha, 2023. je godina opreza. Dok svi žele imati zalihe spremne za jahanje vala neizbježnog oporavka, nitko želi biti zaglavljen držeći ga predugo. To također znači da robne marke koje preuzmu rizik – u pravom trenutku – potencijalno mogu požnjeti velike nagrade dobitkom udjela."

"Inventar kanala i dalje je visok u mnogim regijama i iako su se stvari poboljšale, povjerenje dobavljača još uvijek je nisko", rekao je Ryan Reith, potpredsjednik grupe, Mobility and Consumer Device Trackers u IDC-u.

"I dalje vidimo sve više sklopivih dizajna na tržištu, što je veliki tehnološki korak naprijed za industriju, ali vrijeme je nesretno s obzirom na vjetrove. Kako se mnoge tvrtke i dalje usredotočuju na smanjenje budžeta, posljedice tih odluka mogu biti duge. Sada je vrijeme za ulaganje u kupce i ono što oni trebaju i žele. Marketinška podrška, prodajni poticaji i promotivna podrška trebali bi biti na vrhu tog popisa“, tvrdi Reith.