Prodaju mobitela u 2020. niti 5G nije mogao spasiti

Prodaju mobitela u 2020. niti 5G nije mogao spasiti

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa učinila je svoje i tržište pametnih telefona jedno je od gubitaških. Nažalost, čak ni ubrzani razvoj 5G tehnologije nije uspio promijeniti stvari na bolje.

Treba biti pošten pa kazati i da su neki drugi faktori utjecali na lošije rezultate, ne samo pandemija. Situacija s Huaweijem imala je lančanu reakciju, koja je sigurno "skinula" pokoji postotak po broju isporuka u odnosu na 2019. Ne treba zaboraviti i da je pad broja isporuka krenuo prije ove globalne krize.

Ovako kako jest, s previsokim cijenama najboljih modela, sankcijama, zabranama i restrikcijama svih vrsta, pad tijekom trećeg kvartala u odnosu na isto razdoblje lani, iznosio je 5,7 posto. Odnosno, isporučeno je 366 milijuna pametnih telefona. I nad time ne treba plakati već donijeti odluke koje će potaknuti pozitivnu promjenu.

Pametni 5G telefoni svakako su dio te pozitivne promjene jer činili su, prema Gartneru, 12 posto svih prodaja u ovoj godini, odnosno, njih 221 milijun. Temeljem tih rezultata, za očekivati je da će dogodine ta brojka biti izraženija, što bi u konačnici trebalo donijeti i oporavak tržišta pametnih telefona u cjelini.

"Pozitivno je što bi 5G trebao biti katalizator kroz ovaj teži period, a igrat će vitalnu ulogu za isporuke pametnih telefona na globalnoj razini kroz 2021.", ističu i iz IDC-a, čije su brojke na istom tragu kao Gartnerove.

A na umu treba imati i činjenicu da su potrošači koji su se odlučili na novi uređaj kroz 2019., ove godine zbog krize u većoj mjeri odlučili odustati od nove kupovine te pričekati bolje trenutke. I ti trenuci očekuju se kroz 2021. pa će u tom smislu prodaja dobiti dodatni poticaj. Ujedno, možda se ukinu američke sankcije za Huawei pa će kompletno tržište prodisati. Kao što će do toga doći kad cjepivo pokaže snagu u borbi s koronavirusom.

Još iz kategorije

Huawei predstavio projekt pametne kuće na MWC Shanghaiju

Huawei predstavio projekt pametne kuće na MWC Shanghaiju

26.02.2021.

Huawei je na ovogodišnjem MWC sajmu u Shanghaiju predstavio svoj projekt pametne kuće. Slijedeći osnovni koncept dizajna izgradnje pametnog doma, instalacija uključuje dnevnu sobu, kuhinju, radnu sobu, kućnu teretanu, sobu za zabavu i garažu, a pokriva površinu od ukupno 550 m2. Korištenjem bežičnih tehnologija, Huaweijevi proizvodi, uključujući telefone, računala, tablete, satove, pametne zvučnike i Vision TV asortiman, integrirani su s proizvodima Huaweijevih partnera iz ekosustava kako bi pružili ugodno i inteligentno iskustvo pametnog doma.

Stižu novi LG-evi televizori za 2021. godinu

Stižu novi LG-evi televizori za 2021. godinu

24.02.2021.

LG Electronics najavljuje globalnu distribuciju svojih novih televizora za 2021. godinu s uređajima koji korisnicima pružaju veći izbor nego ikad prije i to s proširenom linijom koja sadrži nove OLED, QNED Mini LED i NanoCell televizore. Raznovrsna kolekcija pruža izuzetno iskustvo kućne zabave, a donosi širi raspon veličina zaslona od 43 do 88-inča, uključujući i potpuno novu dijagonalu na tržištu od 83-inča.

INFOGRAFIKA: 2020. je rekordna godina po prodaju iPhonea

INFOGRAFIKA: 2020. je rekordna godina po prodaju iPhonea

22.02.2021.

Appleovi 5G modeli iPhonea bili su pun pogodak jer je tržište “poludjelo” za njima, što se jasno vidi kroz rezultate te kompanije u posljednjem kvartalu prošle godine.