Nova analiza tržišta osobnih računala

Pad prodaje osobnih računala u četvrtom kvartalu čak 21 posto

Pad prodaje osobnih računala u četvrtom kvartalu čak 21 posto
Depositphotos / Ilustracija

Svjetske isporuke osobnih računala (uključujući tablete) pale su 21 posto na godišnjoj razini u četvrtom kvartalu 2022., na 105,6 milijuna jedinica, prema Canalysu. Time je isporuka osobnih računala i tableta za cijelu 2022. godinu dosegla 434,5 milijuna jedinica, što je pad od 13 posto u odnosu na 2021. kada je isporučeno gotovo pola milijarde uređaja.

Tržište tableta pokazalo se otpornim u četvrtom tromjesečju, bilježeći rast isporuka od 1 posto na 42,3 milijuna jedinica. 2022. završila je s ukupno 150,8 milijuna isporučenih tableta, što je pad od 5 posto u odnosu na 2021. Isporuke Chromebooka dosegle su 3,6 milijuna jedinica u 4. kvartalu 22., što je pad od 10 posto godišnje. Time je isporuka za cijelu 2022. godinu iznosila 17,7 milijuna jedinica, što je veliki pad od 48 posto u odnosu na vrhunce iz 2021.

Svjetske isporuke tableta porasle su nakon tri uzastopna tromjesečja pada, za skromnih 1 posto na godišnjoj razini u 4. kvartalu 22. Apple je zadržao prvo mjesto na ljestvici, isporučivši 19 milijuna jedinica i držeći nevjerojatnih 46 posto tržišnog udjela diljem svijeta. Samsung je drugi sa 7,6 milijuna jedinica, s rastom isporuka od 10 posto, što ga je dovelo do 18 posto tržišnog udjela. Trećeplasirani Amazon isporučio je 3,5 milijuna jedinica nakon pada od 10 posto na godišnjoj razini. Lenovo i Huawei završili su na četvrtom i petom mjestu, s velikim padom od 51 posto odnosno 36 posto. Ukupne isporuke ostalih dobavljača porasle su za 4 posto, naglašavajući ulazak novih dobavljača na tržište tableta.

"Potražnja za tabletima ostala je zdrava unatoč pogoršanim ekonomskim uvjetima", rekao je Himani Mukka, analitičar u Canalysu. “Unatoč padu od 2021., količine isporučenih tableta u 2022. bile su znatno iznad razina prije pandemije i mogućnosti za budući rast ostaju netaknute. Potreba za digitalizacijom obrazovanja i dalje je velika na tržištima u razvoju, koja često daju prednost tabletima u odnosu na prijenosna računala zbog cijene i prednosti povezivanja. Dobavljači se trude ući u ovaj segment i steći prednost prvog pokretača.”

Dok su Chromebookovi pretrpjeli šesto uzastopno tromjesečje pada, pad u četvrtom tromjesečju bio je blaži nego u prethodnih pet kvartala, s padom isporuka za samo 10 posto na godišnjoj razini. "Velika maloprodajna sniženja i poticanje kupovine u školama donijeli su odgodu na tržište Chromebooka", rekao je Ishan Dutt, viši analitičar u Canalysu. “No ukupne isporuke u 2022. pale su za gotovo 50 posto u odnosu na 2021., naglašavajući razmjer u kojem je ‘povratak u normalu’ utjecao na bogatstvo segmenta. Dobavljači Chromebooka čekaju ciklus osvježavanja obrazovanja na ključnim tržištima. Uz trenutni pritisak na proračune javnog sektora, Canalys očekuje da će ova godina donijeti samo male mogućnosti, budući da je kratkoročno čišćenje zaliha i dalje u fokusu dobavljača i kanala uoči sezone povratka u školu. Do značajnog rasta vjerojatno će doći tek 2024. S digitalnim kurikulumima koji su čvrsto ugrađeni u obrazovne sustave, dugoročna potražnja za Chromebookovima bit će dosljedna i ciklična.”

HP je ponovno zauzeo prvo mjesto na ljestvici Chromebooka i bio je jedini dobavljač koji je porastao u četvrtom tromjesečju, s isporukama koje su porasle za 117 posto na godišnjoj razini na nešto više od milijun jedinica. Acer se vratio na drugo mjesto, objavivši 710.000 isporuka u kvartalu nakon pada od 22 posto. Ostatak prvih pet ostao je nepromijenjen u odnosu na 3. kvartal 22., s Lenovom na trećem mjestu s 550.000 isporučenih jedinica, što je pad od 27 posto. Dell i Asus zauzeli su četvrto i peto mjesto, zabilježivši pad od 25 posto, odnosno 37 posto.

Na ukupnom tržištu osobnih računala (stolna računala, prijenosna računala i tableti) u 4. kvartalu 22., Apple je zauzeo prvo mjesto s 25,5 milijuna isporučenih jedinica, rastom od 5 posto na godišnjoj razini i povećanjem tržišnog udjela na 24 posto. Lenovo je završio drugi, prepustivši prvo mjesto Appleu iz istog razdoblja prošle godine, sa 17,9 milijuna isporučenih uređaja i godišnjim padom od 32 posto. HP i Dell ostali su na trećem i četvrtom mjestu s 13,2 milijuna, odnosno 10,9 milijuna isporučenih jedinica. Samsung, podržan rastom tableta, zaokružio je prvih pet s rastom od 6 posto na godišnjoj razini i 8,3 milijuna isporučenih uređaja.