Pad prodaje pametnih telefona 17 posto na godišnjoj razini

Pad prodaje pametnih telefona 17 posto na godišnjoj razini
DepositPhotos

Prema Canalysu, svjetske isporuke pametnih telefona pale su 17 posto na godišnjoj razini u četvrtom kvartalu 2022. Isporuke u cijeloj 2022. godini pale su za 11 posto na manje od 1,2 milijarde, odražavajući izuzetno izazovnu godinu za sve dobavljače.

Apple je ponovno preuzeo prvo mjesto u četvrtom tromjesečju i postigao svoj najveći tromjesečni tržišni udio ikada od 25 posto, unatoč suočavanju sa sve manjom potražnjom i problemima s proizvodnjom u Zhengzhou. Samsung je četvrti kvartal završio na drugom mjestu s 20 posto tržišnog udjela, ali je bio najveći dobavljač cijele godine. Xiaomi je zadržao treće mjesto unatoč padu njegovog udjela na 11 posto u četvrtom kvartalu, uglavnom zbog izazova u Indiji. OPPO i vivo zaokružili su prvih pet, s 10 posto odnosno 8 posto tržišnih udjela.

"Prodavači pametnih telefona borili su se u teškom makroekonomskom okruženju tijekom cijele 2022. Četvrto tromjesečje označava najlošiju godišnju izvedbu i četvrto tromjesečje u desetljeću", rekao je analitičar Canalys Research Runar Bjørhovde.

“Prodavači su vrlo oprezani s preuzimanjem novih zaliha, što pridonosi niskim isporukama u četvrtom tromjesečju. Potpomognuta snažnim promotivnim poticajima dobavljača i kanala, sezona blagdanskih rasprodaja pomogla je smanjiti razine zaliha. Dok je potražnja niskog do srednjeg ranga brzo pala u prethodnim kvartalima, potražnja visoke klase počela je pokazivati slabost u četvrtom tromjesečju. Učinak tržišta u četvrtom tromjesečju 2022. u oštroj je suprotnosti s četvrtim tromjesečjem 2021., u kojem je došlo do porasta potražnje i smanjenja problema s opskrbom“, pojašnjava Bjørhovde.

"Dobavljači će 2023. pristupiti oprezno, dajući prioritet profitabilnosti i zaštiti tržišnog udjela", rekao je analitičar istraživanja Canalysa Le Xuan Chiew.

“Dobavljači smanjuju troškove kako bi se prilagodili novoj tržišnoj stvarnosti. Izgradnja snažnog partnerstva s kanalom bit će važna za zaštitu tržišnih udjela budući da teški tržišni uvjeti i za partnere i za dobavljače mogu lako dovesti do napornih pregovora“, tvrdi Chiew.

Canalys predviđa stalan do marginalni rast tržišta pametnih telefona u 2023., uz očekivane uvjete koji će ostati teški.

"Iako će inflatorni pritisci postupno popuštati, učinci povećanja kamatnih stopa, gospodarskog usporavanja i sve težeg tržišta rada ograničit će potencijal tržišta", dodao je Chiew.

“Ovo će negativno utjecati na zasićena tržišta kojima dominiraju srednje do visoke klase, poput Zapadne Europe i Sjeverne Amerike. Iako će ponovno otvaranje Kine poboljšati povjerenje domaćih potrošača i poduzeća, vladini poticaji vjerojatno će pokazati učinke tek za šest do devet mjeseci, a potražnja u Kini kratkoročno će ostati izazovna. Ipak, neke će regije vjerojatno rasti u drugoj polovici 2023., a posebno se očekuje da će u jugoistočnoj Aziji doći do određenog gospodarskog oporavka i oživljavanja turizma u Kini koji će pomoći u poticanju poslovnih aktivnosti“, zaključuje Chiew.