Gartner bilježi pad prodaje računala, Lenovo na prvom mjestu

Gartner bilježi pad prodaje računala, Lenovo na prvom mjestu
DepositPhotos

Svjetske isporuke računala iznosile su ukupno 65,3 milijuna jedinica u četvrtom kvartalu 2022., što je pad od 28,5 posto u odnosu na četvrti kvartal 2021., prema preliminarnim rezultatima Gartnera. Ovo označava najveći tromjesečni pad isporuke otkako je Gartner počeo pratiti tržište osobnih računala sredinom 1990-ih. Za godinu dana, isporuke osobnih računala dosegnule su 286,2 milijuna jedinica u 2022., što je pad od 16,2 posto u odnosu na 2021.

"Iščekivanje globalne recesije, povećana inflacija i više kamatne stope imali su veliki utjecaj na potražnju za računalima", rekla je Mikako Kitagawa, direktorica analitičara u Gartneru.

“Budući da mnogi potrošači već imaju relativno nova računala koja su kupljena tijekom pandemije, nedostatak pristupačnosti nadmašuje svaku motivaciju za kupnju, uzrokujući pad potrošačke potražnje za računalima na najnižu razinu u godinama. Tržište poslovnih računala također je pod utjecajem usporavanja gospodarstva. Potražnja za osobnim računalima među poduzećima počela je opadati u trećem tromjesečju 2022., ali tržište se sada pomaknulo s mekog na pogoršanje. Poslovni kupci produžuju životni ciklus računala i odgađaju kupnju, što znači da se poslovno tržište vjerojatno neće vratiti rastu do 2024. godine“, pojašnjava Mikako Kitagawa.

Istodobno, veće razine zaliha osobnih računala počele su se stvarati u prvoj polovici 2022. i postale su usko grlo za tržište osobnih računala. Niska ponuda osobnih računala uzrokovana velikom potražnjom i prekidima u opskrbnom lancu do 2021. brzo se pretvorila u višak ponude nakon što je potražnja brzo i značajno usporila.

Tri najbolja dobavljača na svjetskom tržištu osobnih računala ostala su nepromijenjena u četvrtom kvartalu 2022., a Lenovo je zadržao prvo mjesto u isporukama. Dok je Lenovo zadržao 24 posto tržišnog udjela, tvrtka je doživjela najveći pad otkako je Gartner počeo pratiti tržište osobnih računala. HP i Dell također su doživjeli povijesno strme padove. HP je najviše pogođen na tržištu EMEA, gdje su se isporuke smanjile za 44 posto u odnosu na prethodnu godinu. Za Dell je slaba potražnja na tržištu velikih poduzeća utjecala na isporuke u drugoj polovici 2022.

Tržište osobnih računala u SAD-u palo je 20,5 posto u četvrtom tromjesečju 2022., bilježeći šesti uzastopni kvartal pada isporuka. Tržište osobnih računala u regiji EMEA zabilježilo je povijesni pad od 37,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, zbog presijecanja političkih nemira, inflacijskih pritisaka, povećanja kamatnih stopa i nadolazeće recesije. Tržište Azije i Pacifika, isključujući Japan, smanjilo se za 29,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zbog tržišta u Kini. Dok je četvrto tromjesečje tradicionalno bilo vrhunac sezone za kinesko tržište poslovnih osobnih računala, rezovi proračuna od strane kineske vlade i neizvjesnost oko promjene politike COVID-a doveli su do značajnog pada ukupne potražnje za osobnim računalima.

Isporuke osobnih računala diljem svijeta iznosile su ukupno 286,2 milijuna jedinica u 2022., što je pad od 16,2 posto u odnosu na 2021. i najgori godišnji pad isporuka u Gartnerovoj povijesti praćenja osobnih računala.

“Ukupne isporuke osobnih računala u 2022. bile su blizu razina prije COVID-a, s isporukama u 2019. daleko ispod 300 milijuna jedinica“, objašnjava Mikako Kitagawa.

“Industrija osobnih računala doživjela je vrlo neobične uspone i padove u proteklih 11 godina. Nakon izvanrednog razdoblja rasta između 2020. i 2021. zbog pandemije, tržište je očito započelo silazni trend koji će se nastaviti do početka 2024. godine“, zakljuljučuje Mikako Kitagawa.