Posljednji kvartal 2022. donio pad prodaje pametnih telefona 18 posto

Posljednji kvartal 2022. donio pad prodaje pametnih telefona 18 posto
DepositPhotos

Globalne isporuke pametnih telefona pale su 18 posto na 296,9 milijuna jedinica u četvrtom kvartalu 2022., prema Canalysu. Kako je potražnja opadala, dobavljači su isporučili manje od 1,2 milijarde jedinica u cijeloj 2022. godini, što je dovelo do pada godišnjih isporuka od 12 posto.

Prvih pet dobavljača u 2022. ostalo je isto kao i 2021. Samsung je obranio svoju prvu poziciju, zauzevši 22 posto tržišnog udjela s 257,9 milijuna isporuka. Apple je drugi s isporukama od 232,2 milijuna i 19 posto tržišnog udjela, unatoč tome što je 2022. završio s prvim dvoznamenkastim padom u četvrtom tromjesečju zbog COVID-19 ograničenja kineskih proizvodnih pogona i slabije potražnje. Xiaomi je treći sa 152,7 milijuna isporuka i 13 posto tržišnog udjela. S 10 posto odnosno 9 posto tržišnih udjela, OPPO i vivo zauzeli su četvrto i peto mjesto.

“Vodeća tržišta borila su se s oštrim padom isporuka krajem 2022., što je teško pogodilo i Samsung i Apple“, rekao je Sanyam Chaurasia, analitičar u Canalysu. “Unatoč određenoj stabilizaciji u trećem tromjesečju, azijsko-pacifička regija i Europa pretrpjele su svoje najgore rezultate u četvrtom tromjesečju u povijesti u 2022. Dionice su se nagomilale na vrhunskim tržištima, poput Indije i Kine, što je dovelo do razočaravajućeg posljednjeg tromjesečja. U međuvremenu, ekonomske nevolje smanjile su potrošačku potrošnju u Sjevernoj i Latinskoj Americi. Dobavljači moraju pažljivo planirati lansiranje svojih novih proizvoda jer trgovci na malo i telekomunikacijske tvrtke nerado povećavaju razine zaliha.“

“Prelazeći u 2023., Apple i Samsung su u boljem položaju za snalaženje u tekućim neizvjesnostima zahvaljujući svojoj dominaciji u visokoj klasi“, rekao je Le Xuan Chiew, istraživački analitičar u Canalysu.

“Popularnost iPhone Pro modela pomoći će Appleu da poveća svoj udio u prihodu, unatoč tome što je ukupna potražnja pod pritiskom. U međuvremenu, neočekivani izazovi s opskrbom s Pro modelima doveli su do ubrzanja Appleove diverzifikacije proizvodnje, što će pomoći tvrtki ublažiti rizik opskrbe i tekuće geopolitičke napetosti. Samsung također zadržava svoj fokus na profitabilnost jačanjem svog vrhunskog portfelja i stvaranjem vrhunskog nišnog segmenta putem svoje serije Fold. S druge strane, kineski dobavljači još uvijek su osjetljivi na međunarodne tržišne vjetrove i oštro domaće tržište. Osim slabe potražnje, zalihe kanala, pritisak na maržu i operativna učinkovitost također predstavljaju izazov za njihove strategije širenja“, tvrdi Chiew.

“2023. će biti teška godina. Nedavni makroekonomski trendovi ukazuju na sve veći rizik od globalne recesije“, rekla je Amber Liu, analitičarka u Canalysu.

“Put oporavka tržišta pametnih telefona zamagljen je neizvjesnostima. Dobavljači i kanali pomno će pratiti dinamiku tržišta i zauzeti oprezan pristup. Manji dobavljači moraju se usredotočiti na osiguravanje profitabilnosti pronalaženjem nišnih prilika s moderniziranim portfeljima i učinkovitim upravljanjem kanalima. S druge strane, popularni brendovi će istražiti načine poticanja potražnje kroz svoje uspostavljene IoT ekosustave, diferencirane vrhunske ponude te učinkovite kanale i promotivne strategije“, zaključuje Amber Liu.