Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

Foto: DepositPhotos

Google neće po dobrome pamtiti rujan ove godine, tijekom kojeg je u popularnoj trgovini za aplikacije Google Play Store otkrivene 172 zaražene aplikacije s više od 335 milijuna preuzimanja, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

Primjerice, u srpnju ih je bilo zaraženo nešto više - 205. Samo, te su preuzete 32 milijuna puta pa je jasno da nisu toliko popularne kao ove koje su se sad našle na udaru. Najveći udio drži neželjeni softver vezan uz oglašavanje, i to s 300,6 milijuna instalacija, objavio je istraživač tvrtke ESET Lukas Stefanko, zaslužan za otkriće svih ovih Googleu ne baš najmilijih detalja.

Pronađeni su još neki oblici zaraženog softvera, poput primjerice skrivenih oglasa. Zanimljivo, iako je zabilježeno tek 57 slučajeva skrivenih oglasa, oni su činili nešto ispod pet posto svih instalacija. Podaci koje je Stefanko objavio tek su indikator broja instalacija koje je aplikacija skupila do trenutka kad je otkriveno kako su zaražene. Nije jasno koliko ih je točno preuzeto tijekom rujna.

Naravno, aplikacije su odmah uklonjene, ali svejedno ostaje čuđenje kako se uopće opetovano probijaju na Play Store. Naime, Google Play Protect usluga za pregled aplikacija na Android mobilnim uređajima skenira sve aplikacije koje može pronaći na internetu, a uz strojno učenje pažljivo razotkriva one koje su maliciozne i mogu biti opasne za korisnike, pa ih potom postavlja na crnu listu i pomaže korisnicima.

Dnevno skenira milijardu Android uređaja i oko 50 milijardi aplikacija, no svejedno nije potpuna zaštita za korisnike. I to nemali broj njih s obziro da je u opasnosti bilo 335 milijuna onih koji su preuzeli sporne aplikacije. Dakle, zaključak je da Google još ima itekako mnogo posla da uspije potpuno zaštititi sve one koji na svojim uređajima koriste njegov operativni sustav i softverska rješenja...

Još iz kategorije

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

03.07.2020. komentiraj

Novi Huawei P40 Pro+ dostupan je na hrvatskom tržištu. Preporučena maloprodajna cijena iznosi 9.999 kuna, a ako se uređaj prednaruči odmah, na dar se dobiva Watch GT 2e pametni sat i najnoviji Huawei SuperCharge bežični punjač od 40 W. Korisnici će uz ova dva besplatna uređaja na dar dobiti i 12 mjeseci besplatnog prostora na Huawei Cloudu od čak 50 GB. Ponudu je moguće iskoristiti kod prodajnih partnera do 15. srpnja ili do isteka zaliha.

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

03.07.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je novi Samsung Galaxy A31 pametni telefon koji dolazi s multifunkcionalnom četverostrukom kamerom, vrhunskim Infinity-U zaslonom i snažnom baterijom od 5,000 mAh-a. Također, dolazi s poboljšanim mogućnostima i inovacijama koje odlikuju popularnu Galaxy A obitelj, tvrde u kompaniji.

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

02.07.2020. komentiraj

Bullitt Group, globalni nositelj licence za Cat telefone, predstavio je danas u Londonu Cat S42, otporan i pouzdan pametni telefon spreman za  ekstremne uvjete. Uređaj je dostupan za prednarudžbe, a prve isporuke u Hrvatskoj se očekuju 14. srpnja ove godine.