Pametni telefoni

Nastavak pada tržišta pametnih telefona 14 posto u prvom kvartalu 2023.

Nastavak pada tržišta pametnih telefona 14 posto u prvom kvartalu 2023.
Depositphotos / Ilustracija

Globalno tržište pametnih telefona suočilo se s daljnjim smanjenjem u tromjesečju nakon blagdanske sezone s padom isporuka za 14 posto na godišnjoj razini i 7 posto na kvartalnom nivou na 280,2 milijuna jedinica u prvom tromjesečju 23., prema Counterpoint Researchu. Posljedično, globalni prihod od pametnih telefona i operativna dobit također su opali, iako ne toliko kao isporuke.

“Isporuke pametnih telefona dodatno su pale u prvom tromjesečju 2023. nakon najslabijeg tromjesečja u prazničnoj sezoni od 2013., budući da je oporavak u Kini sporiji od očekivanog bio pokvaren alarmantnim bankrotom banaka s obje strane Atlantika, što je dodatno oslabilo povjerenje potrošača pred neumoljivim tržištem volatilnost. Tržište pametnih telefona također je pogođeno nekim velikim robnim markama koje isporučuju manje novih uređaja tržištu koje se bori s velikim zalihama u vrijeme kada se potrošači odlučuju rjeđe obnavljati, ali s izdržljivijim pametnim telefonima kada kupuju,” rekao je Harmeet Singh Walia, viši Analitičar u tvrtki Counterpoint Research.

Sporiji pad prihoda i operativne dobiti bio je djelomično posljedica manjeg od uobičajenog pada Appleovih isporuka, na 58 milijuna jedinica u 1. kvartalu 23. Apple je tako uspio uhvatiti gotovo polovicu svih prihoda od pametnih telefona. Dok su Samsungove isporuke pale za 19 posto, unatoč rastu od 4 posto QoQ, na 60,6 milijuna jedinica, lansiranje serije Galaxy S23 omogućilo je Samsungovom ASP-u povećanje na 340 USD, što je 17 posto više u odnosu na prethodnu godinu i 35 posto QoQ, što je zauzvrat pridonijelo globalnim prihodima pada relativno manje. Apple i Samsung također ostaju najprofitabilniji brendovi, zajedno ostvarujući 96 posto globalne operativne dobiti pametnih telefona.

“Apple je nadmašio tržište zbog nekoliko čimbenika. Prvo, prihvatljivost njegovog ekosustava sprječava kupce da odaberu jeftiniji pametni telefon čak i u vrijeme ekonomskih poteškoća. Drugo, budući da održivost postaje prioritet za mnoge, ne samo da je Apple osvojio gotovo polovicu sekundarnog tržišta, već također privlači korisnike koji su spremni potrošiti više za dugotrajnije uređaje. Treće, to je preferirani brend za Gen Z potrošače na Zapadu i time se pozicionira za održivi uspjeh. U isto vrijeme, popunjava prazninu koju je Huawei ostavio na kineskom premium tržištu. To je također značilo da je Apple uspio zadovoljiti potražnju za serijom iPhone 14 koja se proširila na 4. kvartal 22., kada je imao problema u svojoj tvornici u Zhengzhou, umjesto da se taj udio rasipa ili prenosi na konkurente,” rekao je Jeff Fieldhack, direktor istraživanja u Counterpoint Research.

Osim Samsunga i Applea, najveći globalni brendovi pametnih telefona iz Kine, Xiaomi, OPPO i vivo morat će duže čekati da se njihove isporuke oporave jer je svaki od njih zabilježio dvoznamenkasti godišnji pad. To je bilo zbog sezonskog usporavanja u Kini u vrijeme kada ekonomski oporavak zemlje traje dulje od očekivanog. OPPO se nedavno suočava s izazovima i na inozemnim tržištima. Morao je izaći s njemačkog tržišta nakon što je izgubio patentnu parnicu s Nokijom. U isto vrijeme, prihodi i profitabilnost triju brendova također su imali problema. Iako su OPPO i vivo zabilježili pad godišnjih isporuka i ASP-a, što je dovelo do dvoznamenkastog pada prihoda, Xiaomijev blagi godišnji rast ASP-a također nije mogao spriječiti dvoznamenkasti pad prihoda.

“Uporni problemi koji utječu na tržište pametnih telefona vjerojatno neće prestati u skorije vrijeme. Štoviše, nedavna odluka zemalja OPEC-a da smanje proizvodnju nafte mogla bi dovesti do viših stopa inflacije, uzrokujući smanjenje potrošačke moći plaćanja. Kao rezultat toga, čak i ako se pad isporuka pametnih telefona stabilizira, značajan oporavak nije vjerojatan prije blagdanskog tromjesečja na kraju godine,” rekao je Tarun Pathak, direktor istraživanja u Counterpoint Research.