Kinezi masovno kupuju Huawei mobitele usprkos rastu cijena

Kinezi masovno kupuju Huawei mobitele usprkos rastu cijena

Huawei se ovog svibnja našao na dodatnom udaru zbog strožih američkih sankcija, koje onemogućavaju proizvođačima čipova poslovanje s tom kineskom kompanijom. Upravo zato korisnici u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta hrle kako bi kupili Huawei uređaje, svjesni da im je proizvodnja u ovom obliku limitirana.

Pritom im ne smeta ni činjenica da su osjetno poskupili. Primjerice, modeli koji su se pojavili na tržištu nakon siječnja ove godine, skuplji su za 40 posto u prosjeku. Ili za 60 do 74 američka dolara. A Mate 30 RS Prosche Design skuplji je za nevjerojatnih 443,7 dolara, iako je bio ekstremno skup i prije tog rasta cijene.

Dakle, iako je životni standard u Kini nešto niži nego u zapadnijem dijelu svijeta, korisnike to ne muči previše, žele svoj primjerak Huaweija. Jer, osim što je ta kompanija kineski simbol, kad se radi o pametnim telefonima, riječ je i o svojevrsnom inatu i patriotizmu, proizašlom iz činjenice da Amerikanci sputavaju Huawei u njegovu poslovanju.

Kako god, analitičari dodatno pospješuju rast cijena objavama da će Huawei do sredine iduće godine ostati bez komponenti za svoje pametne telefone. Nakon toga će se morati snalaziti kako god zna, a činjenica jest da alternativa ne može biti kao original. Samim time, upitan je i opstanak Huaweija na tržištu pametnih telefona.

Čak će i Kinezi odustati od njega ako i hardverski počne zaostajati kao što već uvelike zaostaje softverski za konkurencijom. A to bi označilo konačni krah...

Stoga, Huawei mora polučiti izniman uspjeh s Mate 40 serijom, koja bi se mogla pojaviti na kineskom tržištu u studenome. Sve nakon toga poprilično je neizvjesno, ali teško je vjerovati da jedan takav gigant kao Huawei nema neke adute u rukavu, koji bi ublažili tešku situaciju...

Još iz kategorije

Mobiteli uzrok svake treće nesreće

Mobiteli uzrok svake treće nesreće

21.10.2020. komentiraj

Na fontanu Sveučilišne livade je 21. listopada u 20 sati projiciran logotip kampanje Dan bez mobitela u prometu čime je grad Zagreb i simbolički podržao kampanju osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu, koja se provodi već četvrtu godinu. Podaci govore kako se mobitel  popeo s četvrtog na treće mjesto kao uzrok prometnih nesreća. Lani je MUP uhvatio 43.240 vozača da koriste mobitel u vožnji, što je 6 posto više nego u 2018. godini.

Nova Canonova bljeskalica za zahtjevne korisnike

Nova Canonova bljeskalica za zahtjevne korisnike

21.10.2020. komentiraj

Canon Europe predstavlja Speedlite EL-1 – novu bljeskalicu iz linije Speedlite visokih performansi koja dosljedno i pouzdano funkcionira čak i u nepovoljnim uvjetima zahvaljujući robusnom dizajnu otpornom na vremenske prilike, tvrde u kompaniji.

Novi kompaktan fotić iz Canon

Novi kompaktan fotić iz Canon

21.10.2020. komentiraj

Canon Europe je predstavio PowerShot ZOOM – lagani fotoaparat razlučivosti 12 megapiksela koji stane na dlan sa stabilizacijom slike i zumom u tri koraka koji se lako koristi. Pomoću njega korisnici će moći iskusiti svaki trenutak i detaljno ga ponovno proživjeti, tvrde u kompaniji.