ODLIČNA GODINA

Kinesko tržište pametnih telefona održava zamah oporavka u prvom kvartalu ove godine

Tijesna utrka među vodećim igračima implicira da je vjerojatnije da će kineski potrošači prijeći s jedne marke na drugu

Kinesko tržište pametnih telefona održava zamah oporavka u prvom kvartalu ove godine
Depositphotos

Prema preliminarnim podacima IDC-a, isporuke pametnih telefona u Kini porasle su 6,5 posto u odnosu na prošlu godinu na 69,3 milijuna jedinica u prvom kvartalu 24. Iako je rast poduprla niska usporedna bazna godina, ovo je drugo uzastopno tromjesečje rasta koje daje zamah oporavku tržišta.

Tržište je zabilježilo bolje isporuke od očekivanih uglavnom potaknute snažnim rastom Honora i Huaweija, koji je također potaknuo rast od 9,3 posto na godišnjoj razini na cjelokupnom Android tržištu. S druge strane, Apple je pao za 6,6 posto u istom razdoblju jer se suočio s intenzivnijom konkurencijom. Lunarna nova godina u prvom tromjesečju 2024. također je potaknula raspoloženje za kupnju i potražnju za uređajima niske do srednje klase. U vrhunskom segmentu, AI i sklopivi proizvodi omogućili su prodavačima Android pametnih telefona da se dodatno razlikuju od Applea i pobudili su povećani interes kineskih potrošača.

"Honor se popeo na prvo mjesto, zahvaljujući svom dobro zaokruženom portfelju proizvoda i seriji Magic 6 koja je došla s popularnim AI značajkama", rekao je Arthur Guo, viši istraživački analitičar u Client System Research za IDC China. "U međuvremenu, Huawei se snažno vratio i izjednačio se s Honorom, iako će ograničenja opskrbe i dalje biti bolna točka. Appleove promocije cijena u kvartalu nisu uspjele ublažiti utjecaj intenzivne konkurencije Android igrača."

"Tijesna utrka među vodećim igračima implicira da je vjerojatnije da će kineski potrošači prijeći s jedne marke na drugu", rekao je Will Wong, viši voditelj istraživanja za klijentske uređaje u IDC Asia/Pacific. "Stoga postoji povećana potreba za djelovanjem dobavljača kako bi nastavili s inovacijama kako bi osigurali snažnu privrženost kupaca“, ističe Wong.