NASTAVAK PREPUCAVANJA

Kina negira zabranu iPhonea i upozorava na sigurnosne probleme

Kina negira zabranu iPhonea i upozorava na sigurnosne probleme

Mao Ning, predstavnik kineskog ministarstva vanjskih poslova, inzistira na tome da vlada nije ograničila upotrebu pametnih telefona koji nisu kineski. Međutim, spomenula je izvješća lokalnih medija o neodređenim sigurnosnim problemima vezanim uz iPhone.

Mao je izjavio da Kina nije poduzela nikakve zakonske ili regulatorne radnje kako bi zabranila kupnju pametnih telefona koji nisu domaći, navodeći Appleov iPhone kao primjer. Rekla je da se vlada nada da će se svi prodavači mobilnih telefona koji posluju u Kini strogo pridržavati njezinih pravila i propisa, uključujući zakone o sigurnosti podataka i zaštiti osobnih podataka. Mao je dodao da vlada pridaje veliku važnost kibernetičkoj i informacijskoj sigurnosti te da kineske i strane tvrtke tretira kao jednake.

Komentari su bili prvi iz vlade otkako je zemlja navodno proširila zabranu korištenja iPhonea za službene poslove od strane središnjih državnih agencija kako bi obuhvatila zaposlenike lokalnih vlasti i državnih tvrtki. Široko spominjanje Kine na sigurnosna pitanja iPhonea dolazi u trenutku kada eskalira tekući tehnološki rat između zemlje i SAD-a, s Huaweijem i proizvodnjom čipova čvrsto na nišanu.