POVEĆE IZNENAĐENJE

Iz Nvidije poručuju da više pažnje posvećuju softveru nego hardveru

Iz Nvidije poručuju da više pažnje posvećuju softveru nego hardveru
Depositphotos

Nvidia je najpoznatnija po svojim grafičkim procesorskim jedinicima (GPU) ili jednostavnije, grafičkim karticama. Ali, na Future Computer se moglo čuti da ta kompanija u posljednje vrijeme ipak više pažnje posvećuje softveru ispred hardvera.

"Trošimo oko 20 posto vremena na hardver i oko 80 posto na softver", izjavio je Manuvir Das, direktor odjela za poslovno računalstvo u Nvidiji.

Teško je zamisliti tu podjelu "80-20" s obzirom da je Nvidia usred predstavljanja novih grafičkih kartica serije RTX 40, koje bi trebale postaviti nove granice na tržištu i pomoći joj zadržati dominaciju nad konkurencijom. Odnosno, konkurentom.

Stoga, Dasova izjava je podsjetnik da Nvidia ima i drugih "aduta u rukavu", a da su grafičke kartice najuspješniji dio njenog poslovanja i omogućavaju kompaniji baviti se drugim stvarima. S nadom da će biti barem približno uspješne, odnosno, unosne.

Konkretnije, osim impresivne tehnologije DLSS supersamplinga i generiranja brzine kadrova, Nvidia je nedavno pokrenula novu platformu za modificiranje pod nazivom RTX Remix koja moderima omogućava jednostavno dodavanje RTX modova poboljšanih umjetnom inteligencijom u klasične DirectX 8 i DirectX 9 igre.

Također, razvija videoalate koji su više usmjereni na potrošače uz pomoć umjetne inteligencije kao što je RTX Broadcast.

I upravo je umjetna inteligencija bila poveća tema na konferenciji, a Nvidijin ju je direktor nazvao "problemom punog niza", koji zahtijeva rješenja i sa strane hardvera i sa strane softvera. Uz to, ona igra veliku ulogu u Nvidijinoj Omniverse platformi, koja iskorištava računalnu snagu svojih GPU-ova, poput izrade digitalnog Eartha 2.

"Neprestano radimo na algoritmima kako bismo razumjeli što naš hardver može, a što ne može", zaključio je Das.

Dakle, kroz godine pred nama bismo mogli malo više slušati i vidjeti od Nvidije u područjima koja se ne tiču GPU-a.