VRIJEME PROMJENA

Isporuke pametnih telefona u Europi pale su u 4. kvartalu 2023.

Isporuke pametnih telefona u Europi pale su u 4. kvartalu 2023.
Depositphotos

Isporuke pametnih telefona u Europi pale su 3 posto na godišnjoj razini u četvrtom kvartalu 2023., prema najnovijem izvješću Counterpoint Researcha. To je bilo mnogo manje ozbiljno od pada od 24 posto zabilježenog u 4. kvartalu 22.

Također označava četvrto uzastopno tromjesečje u kojem se pad isporuka poboljšao u odnosu na prethodni kvartal, što sugerira da je europsko tržište, koje je u padu od 1. kvartala 22., možda konačno doseglo dno. Rezultati u 4. kvartalu 2023. bili su potkrijepljeni poboljšanjem makroekonomskih uvjeta i uspješnim novim lansiranjima, uključujući odgođeno predstavljanje iPhonea 15, što je ograničilo pad u regiji.

“Čini se da je najgore prošlo za europsko tržište pametnih telefona jer je zabilježilo jednoznamenkastu stopu pada prvi put od četvrtog kvartala 21. Iako je Zapadna Europa pala za 5 posto, Srednja i Istočna Europa porasle su za 2 posto tijekom tromjesečja. Neke se zemlje oporavljaju od svojih dosad najnižih tromjesečnih isporuka, uključujući ključna tržišta poput Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije, koja su rasla po 6 posto”, rekao je Harshit Rastogi, istraživački analitičar u Counterpoint Researchu.

“Iako je 2023. bila još jedna teška godina za europsko tržište pametnih telefona, godišnja kontrakcija malo se poboljšala s -17 posto na -12 posto. Očekuje se da će regija doživjeti određeno olakšanje 2024. potaknuto Samsungovim ranim osvježenjem za seriju A zajedno s novom serijom S koja se može pohvaliti impresivnim GenAI mogućnostima. Osim toga, OPPO i vivo patentni ugovor s Nokijom trebao bi donijeti dodatnu pomoć posrnulom tržištu. Google i HONOR također će vjerojatno povećati svoje isporuke u regiji, posebno u zapadnoj Europi, jer potrošači sve više biraju vrhunske uređaje,” rekao je Jan Stryjak, pomoćni direktor u Counterpoint Research.

Samsung je pao za 10 posto i zabilježio najnižu isporuku u četvrtom kvartalu od 2015., skliznuvši na drugo mjesto. Apple se popeo na prvo mjesto i zabilježio rekordno visok tržišni udio u četvrtom kvartalu u regiji unatoč tome što je zabilježio najniži volumen isporuke u četvrtom kvartalu od 2015. Xiaomi je bio jedan od nekoliko velikih OEM-ova koji su porasli u četvrtom kvartalu 23. HONOR je zabilježio rast od 2 posto u cijeloj Europi, potaknut zapadnom Europom gdje je njegov rast od 31 posto nadoknadio pad od 21 posto u srednjoj i istočnoj Europi. Problemi OPPO-a nastavili su se u regiji što je rezultiralo padom od 59 posto u 4. kvartalu 23.