Huawei nastavlja stabilan rast na hrvatskom tržištu, drugi na tržištu pametnih telefona, prvi pametnih satova

Huawei nastavlja stabilan rast na hrvatskom tržištu, drugi na tržištu pametnih telefona, prvi pametnih satova

Huawei je na području pametnih telefona drugi na hrvatskom tržištu, a u dijelu prošle godine po mjesecima udjel je bio i 30 posto, dok su u segmentu pametnih satova na kraju 2020. godine dosegli poziciju broj jedan, ističe za ICTbusiness.info novi glavni direktor Huawei Hrvatska Kevin Zhang. Prema njegovim riječima nedostatak unaprijed instaliranih Google aplikacija ne mijenja mnogo jer se s uređaja može pristupiti Gmail-u, kartama i svemu ostalom. Možda korisničko iskustvo nije identično, ali sigurno nije čimbenik koji nas je jako povrijedio, pojašnjava Zhang.

Kada je riječ o telekomunikacijskom segmentu Zhang ističe da u Hrvatskoj stabilnu rastu, tako da se  poslovni planovi i perspektive nisu promijenili u Carrier segmentu. „Kontinuirano imamo prilike raditi u segmentima fiksne širokopojasne mreže i mobilne širokopojasne mreže, a 5G će pogurati tržište“. Ističe Zhang.

Koliko je u Hrvatskoj prodano pametnih telefona, nosivih uređaja i pametnih satova u 2020. godine i koliki je taj rast u odnosu na 2019. godinu?

Naš prodajni rezultat u 2020. godini u skladu je s našim planovima. U segmentu pametnih telefona zadržali smo poziciju drugog najvećeg proizvođača po tržišnom udjelu, a taj je udio u pojedinim mjesecima bio blizu 30 posto. Zabilježili smo visok rast prodaje nosivih uređaja. Od prvog pametnog sata kojeg smo prodali 2019. godine došli smo do najvećeg proizvođača pametnih satova u Hrvatskoj već krajem prošle godine. Imamo rastuću potražnju za tabletima, prijenosnim računalima, slušalicama i drugim vrstama uređaja, što nam daje za pravo vjerovati  da možemo dostići ambiciozne ciljeve i u 2021. godini.

Kakav je utjecaj na segment pametnih telefona imao nedostatak Googleovih usluga i što je postignuto vlastitom trgovinom aplikacija?

Nedostatak unaprijed instaliranih Google aplikacija ne mijenja mnogo, s naših uređaja se može pristupiti Gmail-u, kartama i svemu ostalom. Možda korisničko iskustvo nije identično, ali sigurno nije čimbenik koji nas je jako povrijedio.

Ljudi i dalje, nakon godine i pol od početka te priče, jednako razmišljaju o kupnji naših uređaja, to znamo iz našeg istraživanja. No ono što je još važnije jest da se nakon razmatranja ipak odluče za kupnju Huaweija, a nakon kupnje ne vraćaju telefone i imaju pozitivno korisničko iskustvo. Za nas je priča jednostavna, transparentno objašnjavamo realnu sliku. Možete koristiti većinu najvažnijih aplikacija, posebno one koje su nezamjenjive.

Za manje od godinu dana dodali smo sve važne aplikacije u AppGallery, koja je naša službena platforma za distribuciju aplikacija. U AppGalleryu možete pronaći gotovo sve bitne aplikacije. Ono što je važno je da su sami developeri shvatili da zbog visokog tržišnog udjela Huaweija, ako se žele obratiti ciljanoj publici na tržištu, to ne mogu učiniti bez aplikacije na AppGalleryu. U AppGalleryju možete pronaći aplikacije za mobilno bankarstvo PBZ-a, Zabe, OTP-a, Erste banke, RBA-e, HPB-a, HT-a, A1, Tele2, Optima telekoma, Njuškala, Multiplus kartice, mPretinac, Hrvatske Pošte, Cammeo taksija, svih medija itd.

Što je sa situacijom na tržištu mrežne opreme, prije svega u segmentu 4G ili 5G mreže, budući da hrvatski telekom operateri grade postojeće 4G mreže i pripremaju se za predstojeću komercijalizaciju 5G mreža? Što je sa segmentom fiksne telefonije?

U Hrvatskoj stabilno rastemo, tako da se naši poslovni planovi i perspektive nisu promijenili u Carrier segmentu. Kontinuirano imamo prilike raditi u segmentima fiksne širokopojasne mreže i mobilne širokopojasne mreže. Naravno, 5G će pogurati tržište, telekom operaterima otvoriti širok spektar poslovnih mogućnosti i niz prednosti u obliku novih visokokvalitetnih usluga za krajnje korisnike u Hrvatskoj - posebno nakon što se dovrši predstojeća dražba spektra 5G koja se očekuje u lipnju odnosno srpnju. U skladu s vlastitim planovima digitalnog razvoja, svakoj zemlji je u interesu imati otvoren, pošten i objektivan stav prema pružateljima 5G opreme i infrastrukture te odabrati one koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama neovisno o geopolitičkim okolnostima.

Kakva je Huaweijeva pozicija u segmentu 4G modema, 5G rutera s WiFI opcijama poput rješenja za mobilne telekomunikacijske operatore?

Huawei je naravno prisutan u domeni 4G i 5G korisničke opreme (CPE) koja koristi snagu 4G i 5G mobilnih mreža za pružanju usluga širokopojasnog pristupa internetu na onim lokacijama gdje infrastruktura fiksne mreže ne može udovoljiti trenutnim zahtjevima krajnjih korisnika. Svi Huaweijevi najnoviji 4G / 5G CPE-ovi dolaze s WiFi6 mogućnostima kako bi pružili najbolje moguće korisničko iskustvo za krajnjeg korisnika.