POZITIVAN TREND

Globalno tržište pametnih telefona palo je za samo 4 posto u 2023.

Globalno tržište pametnih telefona palo je za samo 4 posto u 2023.
Depositphotos

Globalno tržište pametnih telefona doživjelo je rast od 8 posto na godišnjoj razini u četvrtom kvartalu 2023., prema Canalysu. Tržište je doseglo 319,5 milijuna jedinica, što dodatno ukazuje na znakove stabilizacije i oporavka.

Ukupne isporuke za cijelu 2023. godinu iznosile su 1,14 milijardi jedinica, što predstavlja pad od 4 posto u usporedbi s 2022. Unatoč izazovima na ključnim tržištima, Apple je po prvi put zauzeo prvo mjesto s 20 posto tržišnog udjela i 229,2 milijuna isporuka u 2023. Samsung ga je pažljivo pratio, održavajući profitabilnost kao svoju strategiju, isporučivši 225,4 milijuna jedinica i osvojivši 20 posto tržišnog udjela. Xiaomi je učvrstio svoju treću poziciju, držeći 13 posto tržišnog udjela s isporukama od ukupno 146,4 milijuna jedinica. OPPO i TRANSSION zauzeli su četvrto i peto mjesto s 9 posto odnosno 8 posto tržišnih udjela.

"Oporavak tržišta u razvoju doveo je do oporavka u drugoj polovici 2023., smanjujući pad", komentirao je Sanyam Chaurasia, viši analitičar u Canalysu. “Iskoristivši dodatni strateški fokus i resurse dobavljača koji su lansirali mnoštvo modela za masovno tržište, Latinska Amerika, Afrika i Bliski istok pokazali su snažan zamah oporavka od trećeg kvartala 23. nadalje. U međuvremenu, kako su se makroekonomski uvjeti poboljšavali u APAC regiji, potražnja potrošača značajno je porasla prema kraju godine. TRANSSION i Xiaomi profitirali su od ovih snažnih oporavka masovnog tržišta, postigavši izvanredan međugodišnji rast u četvrtom kvartalu. Međutim, zrela tržišta, uključujući kontinentalnu Kinu, Europu i Sjevernu Ameriku, još uvijek se suočavaju sa jakim vjetrovima zbog smanjene potrošačke potrošnje i smanjenih kanalskih ulaganja. U 2024., tržišta u razvoju ostat će strateško bojno polje za većinu dobavljača pametnih telefona koji žele rast.”

"Prodavači pametnih telefona svjedočili su značajnom poboljšanju profitabilnosti unatoč padu tržišta 2023.", primijetio je Toby Zhu, viši analitičar u Canalysu. “Dobavljači su bili oprezni u svojim poslovnim operacijama racionalizacijom troškova i fokusiranjem na svoja ključna tržišta kao odgovor na pad tržišta. U međuvremenu, ukupni zaostatak zaliha uvelike je smanjen u 1. polugodištu 23. godine, povećavajući operativne pritiske za dobavljače da očiste zalihe. Na kraju, cijene komponenti i čipseta bile su relativno niske tijekom prošle godine, što je dobavljačima omogućilo povećanje profitnih marži i razvoj konkurentnih proizvoda. Dobavljači se osjećaju financijski sigurnije u hvatanju bilo koje novonastale potražnje i podržavanju fleksibilnijih mjera poticaja.”

“Ulaganje u AI na uređajima za high-end segment i širenje isporuka u srednjim do niskim segmentima postat će dva strateška pravca za prodavače pametnih telefona u 2024.,” rekao je Zhu. “AI će se protezati od diferencijacije na razini proizvoda do operativne i korporativne strategije, koja će varirati od tvrtke do tvrtke. Samsung će uključiti generativnu umjetnu inteligenciju u svoju dugoročnu strategiju proizvoda. U isto vrijeme, kineski proizvođači kao što su Xiaomi, vivo, OPPO i HONOR već su objavili vodeće uređaje s genom AI mogućnostima na svojim domaćim tržištima. S druge strane, dobavljači će se i dalje usredotočiti na povećanje volumena i razmjera kako bi zadržali svoj udio u novčaniku i razinu prioriteta u maloprodajnim kanalima i opskrbnim lancima čak i u nestabilnom okruženju. Segment masovnog tržišta bit će središte za dobavljače, dok su ponuda vrijednosti za novac i pristupačnost ključne strategije proizvoda u kratkom roku.”