NASTAVAK PADA

Globalne isporuke pametnih telefona u 2023. bit će najniže u desetljeću

Globalne isporuke pametnih telefona u 2023. bit će najniže u desetljeću
Depositphotos

Prema preliminarnim podacima Counterpoint Researcha, 2023. je na putu da bude najgora godina za globalnu isporuku pametnih telefona u posljednjih deset godina. Predviđa se pad ovogodišnjih isporuka za 6 posto na 1,15 milijardi jedinica, što je najmanje u desetljeću.

Azija je jedna od glavnih prepreka pozitivnom rastu, budući da vjetrovi zaustavljaju gospodarski preokret koji se očekuje za Kinu početkom godine, a šira regija doživljava sve intenzivnije padove na tržištima u razvoju. Također, Sjeverna Amerika i dalje predstavlja veliku kočnicu globalnom oporavku, s razočaravajućim prvim polugodištem koje je predvidjelo dvoznamenkasti pad tijekom cijele godine. Unatoč snazi na tržištu rada i padu inflacije, potrošači oklijevaju nadograditi svoje uređaje, gurajući stope zamjene u SAD-u i globalno na rekordno visoke razine.

“Došlo je do odvajanja između onoga što se događa u gospodarstvu i potrošača koji kupuju telefone. Do sada je ove godine zabilježen rekordno nizak broj nadogradnji na svim operaterima,” rekao je Jeff Fieldhack, direktor istraživanja Counterpoint Researcha za Sjevernu Ameriku. “Ali sa zanimanjem pratimo četvrto tromjesečje jer je lansiranje iPhonea 15 prozor za operatere da ukradu klijente visoke vrijednosti. A s tom velikom instaliranom bazom za iPhone 12, promocije će biti agresivne, ostavljajući Apple na dobrom mjestu.” “U Kini, Apple je dobro pozicioniran jer premium segment nastavlja dobivati sve veći udio,” dodao je Ethan Qi, pomoćni direktor za Kinu. Premium i ultra-premium rast trend je koji se događa globalno i favorizira dobavljače poput Applea koji imaju portfelje koji su uvelike utegnuti u višim segmentima.

2023. mogla bi označiti početak nove ere za Apple kao otporno premium tržište, a snažni rezultati u SAD-u mogli bi mu pomoći da po prvi put postane broj jedan na globalnoj razini u smislu godišnjih isporuka. “To je najbliže što je Apple bio prvom mjestu. Govorimo o namazu koji je doslovno prodan za nekoliko dana,” razmišlja Fieldhack. "Pod pretpostavkom da Apple ne naiđe na probleme s proizvodnjom kao što je bio prošle godine, u ovom trenutku to je stvarno problem."