UZBUDLJIVA KONFERENCIJA

Apple predstavio cijeli niz uzbudljivih noviteta, ali iznad svih je Vision Pro

Apple predstavio cijeli niz uzbudljivih noviteta, ali iznad svih je Vision Pro

Apple je na tradicionalnoj godišnjoj developerskoj konferenciji WWDC predstavio mnoštvo noviteta i samim time 2023. prikazao kao godinu u kojoj se postavljaju neki temelji njegovog budućeg poslovanja.

U prvom redu - Apple Vision Pro. Riječ je o Appleovom konačnom uključivanju na tržište miješane stvarnosti (MR), koje bi trebalo biti prekretnica u industriji. Stoga, novosti s ovog "natrpanog" eventa započet ćemo baš s njima.

Apple Vision Pro

Dobio se dojam kao da imaju poseban event unutar eventa, što ne čudi jer Apple mnogo očekuje od ovog headseta. Koštat će 3499  dolara u maloprodaji na domaćem, američkom, tržištu. Iznimno su moćne, pokreće ih M2 čip u kombinaciji s R1 čipom, imaju 4K zaslon za svako oko i gotovo 12 kamera i senzora koji omogućuju upravljanje pokretima ruku, ali i idealni su za 3D fotografiju. Ima i unutarnje senzore koji prikazuju oči korisnika te obavještavaju druge kad se korisnik služi aplikacijama.

Operativni sustav iza Vision Pro je visionOS, nova platforma dizajnirana iz samih temelja koja ima mogućnost prostornog računanja (eng. spatial computing). Naravno, Vision Pro je kompatibilan s drugim Apple proizvodima, nudi mogućnost FaceTime poziva, kontrole Maca, igranje igara, pokretanje iPad aplikacija uz korištenje virtualnog zaslona. Disney čak planira ponuditi cijeli set sadržaja za Pro Vision na svojoj Disney+ aplikaciji.

Ali, ima "kvaka". Na tržište stižu najranije početkom iduće godine i to prilično skup.

MacBook Air (15,3 inča)

Teško je nadmašiti prethodnu najavu, ali ljubitelji MacBooka doći će na svoje. Pokreće ga ponovno M2, imat će MagSafe konektor, dva Thunderbolt 4 porta i baterija će mu trajati oko 18 sati. Brendiran je kao najtanji 15-inčni laptop na svijetu s 1,14 centimetara "debljine" i težina mu je svega 1,4 kilograma. Na tržište stiže 13. lipnja i koštat će 1299 dolara. Za Air od 13 inča, koji ima sve specifikacije kao i veći model, cijena će biti 1099 dolara.

Mac Pro i Mac Studio s M2 Ultra

Trebale su tri godine, ali Apple je napokon završio tranziciju računalne linije. Radna stanica Mac Pro pritom djeluje posebno moćno, ali i dizajnom zanimljivo, kao neki mali prijenosni grijač ili ručni rezač. Kako god, pogoni ga M2 Ultra SoC, imat će procesor s 24 jezgre, GPU sa 76 jezgri i bit će oko triput brži od prethodnika, koji se bazirao na Intelovim čipovima. Radna memorija se, nažalost, ne može nadograđivati, ali sedam PCIe slotova te osam Thunderbolt 4 porta obećavaju neometan rad i u najtežim uvjetima.

S druge strane, Mac Studio je osvježavajuć u odnosu na prošlu godinu, dolazi s M2 Max i M2 Ultra konfiguracijama, većom propusnošću za HDMI port te podržava 8K rezoluciju s ratom osvježenja od 240Hz.

Oba uređaja bit će dostupna od 13. lipnja i dok će Mac Studio koštati 1999 dolara, Mac Pro će koštati 6599 dolara.

iOS 17

Uvijek je zanimljivo vidjeti što novi iOS donosi i sad nije ništa drugačije. Ova se nadogradnja ponajprije fokusira na osnovne aplikacije i širi funkcionalnosti koje ima iPhone. Korisničko sučelje je poboljšano i osvježeno, FaceTime nudi ostavljanje videoporuka, dijeljenje je poboljšano i stabilnije, plus AirPlay dijeljenje u hotelima i infotainment sustavima unutar automobila. Siri je još moćnija i podržava naredbe bez potrebe za "Siri" ključnom riječi, a autocorrect uključuje ispravke na razini rečenica, zajedno s predviđanjem onoga što se piše. Nova Journal (hrv. dnevnik) aplikacija omogućava dokumentaciju aktivnosti i misli, poput klasičnog dnevnička, a Health aplikacija imat će praćenje raspoloženja pa se mogu pratiti sve promjene. Odsad će iPhone moći služiti i kao pametni zaslon kroz StandBy, a sve skupa ćemo vidjeti ujesen, kad se iOS 17 pojavi.

No, treba znati, neće biti dostupan za iPhone 8 i iPhone X. Također, podrška za te uređaje završava s dolaskom iOS 17.

iPadOS 17

Apple nastavlja poboljšavati operativni sustav za iPade u smislu da "hvata" zaostatke u odnosu na iOS. Sve djeluje svježije, brže... Po prvi put će imati Health aplikaciju, Notes će prvi put baratati s PDF formatima, a Stage Manager nudi kontrolu više prozora odjednom. Također, za videopozive se može koristiti eksterna kamera. Stiže ove jeseni na tržište.

WatchOS 10

Apple Watch će prvi put dobiti istinske promjene korisničkog sučelja, što uključuje SmartStack widgeta za mjerenje vremena, podcaste i drugi sadržaj... Sve uz jednostavno korištenje zahvaljujući okretanju Digital Crowna. Ključne aplikacije kao Activity i World Clock će imati također još funkcionalnosti. Imat će više mogućnosti za rekreativce, a zanimljivost i je što se može obavljati videopozive na FaceTimeu. Na tržištu će biti od jeseni.

MacOS Sonoma

Novosti dolaze i za Mac softver, prvenstveo u vidu osvježenih interaktivnih desktop widgeta, koji se mogu sinkronizirati s iPhoneom. Poboljšani su i videopozivi, a Safari će imati još striktniju zaštitu od trackinga unutar Private Browsing moda. Gameri će uživati s Game Mode prioretizacijom performansi, a i bit će još podosta zanimljivosti koje će biti poznate u širem obujmu kad Sonoma stigne ove jeseni.

Apple TV i AirPods

Korisnici koji imaju tvOS 17 će dobiti mogućnost obavljanja FaceTime poziva korištenjem iPhonea, poboljšan im je Control Center i Siri će im pomoći pronaći izgubljeni daljinski upravljač. Za korisnike druge generacije AirPods Pro stiže novi Adaptive Audio koji poboljšava poništavanje buke i druge detalje. Same slušalice moći ćre predvidjeti preferencije glasnoće i automatski je sniziti kad počnete razgovarati s nekim.