Važne promjene u skoroj budućnosti

Apple i Google vode inicijativu za rješavanje problema neželjenog praćenja

Apple i Google vode inicijativu za rješavanje problema neželjenog praćenja
Depositphotos / Ilustracija

Uređaji za praćenje lokacije pomažu korisnicima da pronađu osobne stvari kao što su ključevi, torbica, prtljaga i još mnogo toga putem mreža za pronalaženje u mnoštvu. Međutim, oni se također mogu zloupotrijebiti za neželjeno praćenje pojedinaca.

Apple i Google zajednički su podnijeli predloženu industrijsku specifikaciju za pomoć u borbi protiv zlouporabe Bluetooth uređaja za praćenje lokacije za neželjeno praćenje. Prva specifikacija te vrste omogućit će Bluetooth uređajima za praćenje lokacije da budu kompatibilni s otkrivanjem neovlaštenog praćenja i upozorenjima na iOS i Android platformama. Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security i Pebblebee izrazili su podršku nacrtu specifikacije, koja nudi najbolje prakse i upute za proizvođače, ako odluče ugraditi ove mogućnosti u svoje proizvode.

"Apple je pokrenuo AirTag kako bi korisnicima pružio mir jer znaju gdje mogu pronaći svoje najvažnije stvari", rekao je Ron Huang, Appleov potpredsjednik Sensing and Connectivity.

„Izgradili smo AirTag i Find My mrežu sa skupom proaktivnih značajki kako bismo obeshrabrili neželjeno praćenje i nastavljamo s poboljšanjima kako bismo osigurali da se tehnologija koristi kako je predviđeno. Ova nova industrijska specifikacija temelji se na AirTag zaštiti, a kroz suradnju s Googleom rezultira kritičnim korakom naprijed u borbi protiv neželjenog praćenja na iOS-u i Androidu“, objašnjava Huang.

"Bluetooth uređaji za praćenje stvorili su ogromne prednosti za korisnike, ali također donose potencijal neželjenog praćenja, za čije rješavanje je potrebna radnja u cijeloj industriji", rekao je Dave Burke, Googleov potpredsjednik inženjeringa za Android.

"Android ima nepokolebljivu predanost zaštiti korisnika i nastavit će razvijati jake zaštitne mjere i surađivati s industrijom kako bi pomogao u borbi protiv zlouporabe Bluetooth uređaja za praćenje“, tvrdi Burke.

Uz uključivanje povratnih informacija od proizvođača uređaja, u razvoj specifikacije integriran je unos različitih skupina za sigurnost i zagovaranje. Specifikacija je predana kao internetski nacrt preko Internet Engineering Task Force (IETF), vodeće organizacije za razvoj standarda. Zainteresirane strane su pozvane i ohrabrene da pregledaju i komentiraju tijekom sljedeća tri mjeseca. Nakon razdoblja komentara, Apple i Google će se udružiti u rješavanju povratnih informacija i objavit će produkcijsku implementaciju specifikacije za neželjena upozorenja o praćenju do kraja 2023. koja će zatim biti podržana u budućim verzijama iOS-a i Androida.