GLASINE

Apple će "sideloading" omogućiti samo za korisnike iz Europe?

Apple će "sideloading" omogućiti samo za korisnike iz Europe?

Appleova godišnja developerska konferencija (WWDC) održat će se 5. lipnja pa se sve češće može čuti što očekivati na njoj. Najzvučnija informacija dolazi iz Bloomberga, koji navodno ima saznanja o ponekim detaljima vezanima za nadolazeći iOS 17.

Glavna promjena o kojoj se govori jest da bi Apple mogao dopustiti "sideloading", ali samo u Europi. Kompanija to mora učiniti kako bi sve bilo u skladu s Aktom o digitalnim tržištima, koji vrijedi na prostoru Europske unije. Ipak informacije nisu potpuno jasne u smislu hoće li to ostati ekskluzivno "europska priča" ili će s vremenom vrijediti za sve.

Inače, "sideloading" zapravo predstavlja instaliranje aplikacija mimo standardnog protokola, kao što je, primjerice, Google Play. Ukoliko posjedujete odgovarajuću (.apk) datoteku, željenu aplikaciju možete instalirati izravno, zaobilazeći zadanu trgovinu aplikacijama.

U Appleovom slučaju to trenutno nije moguće, odnosno nije dozvoljeno. Prije pojavljivanja u App Storeu, aplikacije prolaze strogu kontrolu, kako bi se izbjegle sigurnosne prijetnje, kao što su zaraze malwareom, krađe identiteta... Isto vrijedi i za iPadOS.

Nadalje, jedna od promjena o kojoj se priča jest da da će Apple naplaćivati naknadu programerima koji žele sudjelovati u bilo kojoj usluzi koja nije Appleova, a da prodaje aplikacije. Taj segment je predmet spora i ako postane služben, vjerojatno će se ti sporovi i rasprave pojačati.

Uz spomenute dvije eventualne promjene za iOS 17, koje izazivaju prijepore već kao glasine, treba spomenuti i dvije promjene koje će biti dočekane bez negativnih emocija, one u aplikacijama Wallet i Find My. Nisu ponuđene nikakve pojedinosti o promjenama koje bismo mogli vidjeti u ove dvije aplikacije, ali Apple je nedavno dodao Apple Pay Later i Apple Card Savings u aplikaciju Wallet kako bi je učinio uobičajenim "odredištem" za financijske usluge.

Također, ranije je objavljeno da će Apple uključiti neke od "najtraženijih značajki" korisnika iPhonea u iOS 17. Iako bi to mogao biti klasičan marketinški način komunikacije, iOS 17 bi također mogao završiti kao jedna od zadovoljavajućih verzija tog operativnog sustava za iPhone uređaje. Posebno jer bi pritužbe koje su imali dugogodišnji korisnici mogle bi konačno biti napokon riješene.