ICTbusiness TV: Span izašao na burzu, izgradnja 5G mreža i promjene na telekom tržištu

ICTbusiness TV: Span izašao na burzu, izgradnja 5G mreža i promjene na telekom tržištu

Span je putem Javne ponude prodao svih 578.200 ponuđenih vlastitih dionica (29,5 posto) po maksimalnoj cijeni u ponuđenom rasponu u iznosu od 175 kuna. Spanove dionice kupilo je više od 1.000 novih dioničara, čime je prikupljeno 101.185.000,00 kuna. Prilikom predstavljanja službenih rezultata Javne ponude u zagrebačkoj Esplanadi, potpisan je Ugovor o uvrštenju svih Spanovih dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze. Upravo je to razlog razgovora s predsjednik Uprave Spana Nikolom Dujmovićem.

U drugom dijelu emisije razgovaramo s predsjednikom Vijeća HAKOM-a Tonkom Obuljenom o dolasku 5G mreže, ali i konsolidacija tržišta, vertikalnoj integraciji koja je ukinuta i uskoro ćemo imati tri konvergentna telekoma Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska.

Ubrzano usvajanje digitalizacije tijekom pandemije ne bi bilo moguće bez postojećih kapaciteta mobilne i fiksne komunikacijske infrastrukture. U budućnosti će 5G biti glavna digitalna infrastruktura za korisnike s mobilnim i fiksnim bežičnim rezidencijalnim pristupom  koja podržava usluge utemeljene na proširenoj/virtualnoj stvarnosti i umjetnoj inteligenciji.

Ono što se mijenja je način na koji konzumiramo sadržaj, ističe za ICTbusiness.info Pavel Stančev, CEO TV2 Media Gruoup kojim smo razgovarali na NEM 2021. On dodaje da se Sve više se okrećemo nelinearnoj televiziji, sadržaju koji možemo gledati kada želimo i bez reklama ako je riječ o plaćenom sadržaju.

Linearna televizija je sve manje zanimljiva jer ima sadržaj koji gledamo u točno određeno vrijeme, postoje play liste sa unaprijed definiranim vremenima emitiranja, a ta promjena je očekivana iako na kraju što se tiče sadržaja zapravo nema nekih velikih promjena jer kvaliteta sadržaja je i dalje je on najvažniji. I dalje je sadržaj vrlo bitan i to bez obzira da lije je riieč o serijama, filmovima ili pak sportu, gamingu.

„Zanimljivo je da postoje serije koje su namijenjene komercijalnom emitiranju, ali i serije namijenjene za pay TV sadržaj. Platforme poput HBO-a, Netflixa, imaju sadržaj koji je prilagođen takvom načinu gledanja bez reklama. Mnogi rade pogrešku misleći da sav sadržaj može biti na svim platformama jer to nije tako, različiti proizvodi na različitim platformama“, ističe Stančev.

 

Još iz kategorije

Huawei najavio desetljeće 5G tehnologije

Huawei najavio desetljeće 5G tehnologije

19.10.2021.

Tijekom 12. Global Broadband Mobile foruma u Dubaiju, Chaobin Yang, predsjednik Huaweijevog odjela bežične tehnologije, predstavio je najnovija Huaweijeva dostignuća u području 5G tehnologije koja su održiva, jednostavna i većih kapaciteta te je naglasio kako je inovacija glavna pokretačka snaga kompanije u tom segmentu.

DT i Ericsson demonstrirali 5G izrezan na kriške

DT i Ericsson demonstrirali 5G izrezan na kriške

18.10.2021.

Deutsche Telekom i Ericsson demonstrirali su prvu u svijetu implementaciju 5G end-to-end poslovnog rješenja baziranog na 5G mreži i to uz pomoć 5G slicinga odnosno rezanja 5G mreže na kriške čime se postiže točno ciljanje onog korisnika kojem je potrebna mreža.

Huaweijeva rješenja u više od 100 zemalja smanjila emisiju ugljičnog dioksida za 40 milijuna tona

Huaweijeva rješenja u više od 100 zemalja smanjila emisiju ugljičnog dioksida za 40 milijuna tona

15.10.2021.

Na 12. Global Mobile Broadband Forum (MBBF) Ryan Ding, izvršni direktor Huaweija istaknuo je kako je 5G postao ključan za rast mobilne industrije. Jedna od značajnijih inovacija odnosi se na izgradnju zelenije 5G mreže koja će trošiti manje energije jer se procjenjuje kako će do 2030. godine prosječni podatkovni promet po korisniku dosegnuti 600 GB.