ICTbusiness TV: Span izašao na burzu, izgradnja 5G mreža i promjene na telekom tržištu

ICTbusiness TV: Span izašao na burzu, izgradnja 5G mreža i promjene na telekom tržištu

Span je putem Javne ponude prodao svih 578.200 ponuđenih vlastitih dionica (29,5 posto) po maksimalnoj cijeni u ponuđenom rasponu u iznosu od 175 kuna. Spanove dionice kupilo je više od 1.000 novih dioničara, čime je prikupljeno 101.185.000,00 kuna. Prilikom predstavljanja službenih rezultata Javne ponude u zagrebačkoj Esplanadi, potpisan je Ugovor o uvrštenju svih Spanovih dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze. Upravo je to razlog razgovora s predsjednik Uprave Spana Nikolom Dujmovićem.

U drugom dijelu emisije razgovaramo s predsjednikom Vijeća HAKOM-a Tonkom Obuljenom o dolasku 5G mreže, ali i konsolidacija tržišta, vertikalnoj integraciji koja je ukinuta i uskoro ćemo imati tri konvergentna telekoma Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska.

Ubrzano usvajanje digitalizacije tijekom pandemije ne bi bilo moguće bez postojećih kapaciteta mobilne i fiksne komunikacijske infrastrukture. U budućnosti će 5G biti glavna digitalna infrastruktura za korisnike s mobilnim i fiksnim bežičnim rezidencijalnim pristupom  koja podržava usluge utemeljene na proširenoj/virtualnoj stvarnosti i umjetnoj inteligenciji.

Ono što se mijenja je način na koji konzumiramo sadržaj, ističe za ICTbusiness.info Pavel Stančev, CEO TV2 Media Gruoup kojim smo razgovarali na NEM 2021. On dodaje da se Sve više se okrećemo nelinearnoj televiziji, sadržaju koji možemo gledati kada želimo i bez reklama ako je riječ o plaćenom sadržaju.

Linearna televizija je sve manje zanimljiva jer ima sadržaj koji gledamo u točno određeno vrijeme, postoje play liste sa unaprijed definiranim vremenima emitiranja, a ta promjena je očekivana iako na kraju što se tiče sadržaja zapravo nema nekih velikih promjena jer kvaliteta sadržaja je i dalje je on najvažniji. I dalje je sadržaj vrlo bitan i to bez obzira da lije je riieč o serijama, filmovima ili pak sportu, gamingu.

„Zanimljivo je da postoje serije koje su namijenjene komercijalnom emitiranju, ali i serije namijenjene za pay TV sadržaj. Platforme poput HBO-a, Netflixa, imaju sadržaj koji je prilagođen takvom načinu gledanja bez reklama. Mnogi rade pogrešku misleći da sav sadržaj može biti na svim platformama jer to nije tako, različiti proizvodi na različitim platformama“, ističe Stančev.