ICTbusiness TV: Digitalizacija i 5G guraju rast

ICTbusiness TV:  Digitalizacija i 5G guraju rast

Pred vama je posljednja ICTbusiness TV emisija u 2021. godini malo drugačija nego inače jer planiramo za 2022. godinu zaista mnoštvo noviteta. Na konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca "Tehnološki napredak - osnova za gospodarsku konkurentnost Hrvatske" ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić potvrdio je da postoji otpor u lokalnim sredinama prema gradnji infrastrukture za 5G mrežu, ali naglasio da se to rješava. Pritom je napomenuo kako će Vlada ICT industrija promicati kao vertikalnu industriju u Strategiji pametne specijalizacije prema Europskoj komisiji.

Predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina naglasio je važnost 5G mreža i njezine izgradnje čemu se pridružio i direktor Odašiljača i veza Mate Botica, ali i direktor u Ericsson Nikolu Tesli Tomislav Kantolić.

Kineski Xiaomi nastavlja sa sjajnim rezultatima prodaje pametnih telefona i u trećem kvartalu ove godine čak 41,8 posto prodanih 5G uređaja na tržištu središnje i istočne Europe pripalo je upravo toj kompaniji, navodi Strategy Analytics u izvješću, a potvrđuje odlične rezultate u Hrvatskoj Goran Mudrovčić direktor Xiaomija za Hrvatsku i Sloveniju.

Osim pametnih telefona Xiaomi na domaćem i regionalnom tržištu ima i drugu potrošačku elektroniku, od televizora do kućanskih aparata, a radi se o cjelokupnom ekosustavu u kojem se nalaze i IoT uređaji, pojašnjava Mudrovčić.

 

Još iz kategorije

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

24.06.2022.

Sjeverna Amerika bi prema prognozama trebala do 2027. biti 5G predvodnik u svijetu s čak devet od deset mobilnih pretplata na toj generaciji mobilnih mreža, navodi Ericsson u svom izvještaju Mobility Report.

Više od 1,7 milijardi kuna ulaganja u pet godina

Više od 1,7 milijardi kuna ulaganja u pet godina

21.06.2022.

Velika ulaganja podižu kvalitetu mreže, a tako je kako za ICTbusiness.info tvrdi Nenad Šlibar CTO Telemach Hrvatska, sada je zahvaljujući fiksnoj optičkoj mreži moguće ponuditi brzini od 2/2 Gbps i to za rezidencijalne i poslovne korisnike.

Rast potrošnje minuta u mobilnoj telefoniji

Rast potrošnje minuta u mobilnoj telefoniji

20.06.2022.

Podaci domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokazuju kako je ukupno dolazni promet mobilnih operatora Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska povećan 0,28 posto na ukupno 2,84 milijarde minuta.