ICTbusiness TV: Digitalizacija i 5G guraju rast

ICTbusiness TV:  Digitalizacija i 5G guraju rast

Pred vama je posljednja ICTbusiness TV emisija u 2021. godini malo drugačija nego inače jer planiramo za 2022. godinu zaista mnoštvo noviteta. Na konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca "Tehnološki napredak - osnova za gospodarsku konkurentnost Hrvatske" ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić potvrdio je da postoji otpor u lokalnim sredinama prema gradnji infrastrukture za 5G mrežu, ali naglasio da se to rješava. Pritom je napomenuo kako će Vlada ICT industrija promicati kao vertikalnu industriju u Strategiji pametne specijalizacije prema Europskoj komisiji.

Predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina naglasio je važnost 5G mreža i njezine izgradnje čemu se pridružio i direktor Odašiljača i veza Mate Botica, ali i direktor u Ericsson Nikolu Tesli Tomislav Kantolić.

Kineski Xiaomi nastavlja sa sjajnim rezultatima prodaje pametnih telefona i u trećem kvartalu ove godine čak 41,8 posto prodanih 5G uređaja na tržištu središnje i istočne Europe pripalo je upravo toj kompaniji, navodi Strategy Analytics u izvješću, a potvrđuje odlične rezultate u Hrvatskoj Goran Mudrovčić direktor Xiaomija za Hrvatsku i Sloveniju.

Osim pametnih telefona Xiaomi na domaćem i regionalnom tržištu ima i drugu potrošačku elektroniku, od televizora do kućanskih aparata, a radi se o cjelokupnom ekosustavu u kojem se nalaze i IoT uređaji, pojašnjava Mudrovčić.