HT najbrže rastao u poboljšanju brzine downloada na 5G mreži u svijetu, dok su A1 Hrvatska i Telemach među vodećima u pojedinim segmentima

HT najbrže rastao u poboljšanju brzine downloada na 5G mreži u svijetu, dok su A1 Hrvatska i Telemach među vodećima u pojedinim segmentima
DepositPhotos / Ilustracija

Kako se ističe u najnovijem istraživanju OpenSignala najjači domaći telekom operator HT je vodeći kada je riječ o povećanju download brzina u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istraživanje koje je provedeno u prvoj polovici ove godine pokazuje i kako su drugi domaći telekomi A1 Hrvatska i Telemach visoko na ljestvicama OpenSignala u pojedinim segmentima.

„Naši korisnici na hrvatskom HT-u primijetili su najveći postotak poboljšanja u svom prosječnom 5G brzine preuzimanja između H1 2021. i H1 2022. — impresivnih 104,1 posto. Operater, a sljedeći najveći rast je T-Mobile SAD s 98,9 posto. T-Mobile nije jedini američki operater koji je napravio među 20 najboljih jer je Verizon također 5G globalna zvijezda u usponu za 5G brzinu preuzimanja s poboljšanje od 38,3 posto“, ističe se u izvješću OpenSignala. Pritom je HT među vodećima i u segmentu 5G brzina uploada.

A1 Hrvatska visoko je na listi kada je riječ o korisničkom iskustvu u videu i gamingu, a Telemach Hrvatska je prema postavljen je među 5G globalne lidere za ovu godinu.

Konkretnije, u iskustvu gaminga A1 Hrvatska je među globalnim predvodnicima, na 12. mjestu s 85 bodova od mogućih 100. Na toj listi među najboljima u svijetu je i HT na 34. mjestu s 81 bodom. Dodatno, A1 Hrvatska je među najboljim, kako smo već i pisali, u video iskustvu korisnika i to na 14. mjestu s 80,5 od mogućih 100 bodova.

Kada je riječ o brzinama u brzini downloada A1 Hrvatska smjestio se na 24. mjestu s prosječnom brzinom od 274,8 Mb/s. U suprotnom smjeru u uploadu Telemach Hrvatska je na 16. mjestu s prosječnom brzinom od 36,3 Mb/s , HT na 20. mjestu sa 33,9 Mb/s dok je A1 Hrvatska na 29. mjestu s brzinom od 30,4 Mb/s.

U konačnici međi 20 najboljih po 5G performansama je čak 17 europskih telekoma i svi domaći mobilni operatori Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska.