Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Foto: DepositPhotos

Institut Ponemon u izvješću za 2017. godinu objavio je da u prosjeku svaki gubitak osjetljivog i(li) privatnog podatka korisnika ili klijenta košta 141 američki dolar, što nije mala stvar s obzirom da veće organizacije i kompanije imaju milijune takvih podataka u svojih arhivama, bilo da se radi o cloudu ili fizičkom načinu pohrane.

Ne treba biti dobar matematičar da se izračuna koliko bi štete nanijeli hakeri koji prisvoje milijuna podataka, kao u nekim slučajevima kroz posljednjih nekoliko godina. No, za malo detaljnije izračune, tu je Ponemon. Dakle, u prosjeku veće kompanije su u 2017. samo za gubitak povjerljivih informacija doživjeli štetu od 3,62 milijuna dolara. Nije to ni toliko loše jer je za deset posto bolje nego u 2016.

Ali, sve to se dobije u prosjeku, ako gledamo ukupno, situacija je bitno intrigantnija. Znači, prošle godine je svake sekunde izgubljeno na razne načine 59 privatnih podataka, što znači da se svakog dana kroz prošlu godinu ostvarila šteta od 723 milijuna dolara! Jer, osim što u nekm slučajevima treba nadoknaditi štetu, treba i poboljšati sigurnost, zaustaviti proizvodnju, a sve to ide pod trošak. Dakle, ne direktni, da se novac vadi iz "blagajne", već se uračunava sve u kompletu, od same štete, troškova sanacije i zaustavljanja proizvodnje.

Stoga, zaključak je jasan, bez obzira što u 2017. jest zabilježeno manje napada i gubitaka podataka, oni su bili većeg intenziteta. Točnije, prosječna količina podataka po "proboju" u sustav i njihovu gubitku povećala se za 1,4 posto na 24 tisuće podataka svih vrsta koji se gube. Uvjerljivi rekorderi su američki Equifax koji je 15. srpnja prošle godine ostao bez 143 milijuna podataka, a odmah nakon je Reliance Jio iz Indije, koji je ostao 10. srpnja bez 120 milijuna podataka. Njihovi troškovi sanacije i kompletne štete brojali su se u milijardama dolara te su poslužili mnogima kao primjer.

Dakle, zaključak je jasan, ulaganje u sigurnost uvijek se isplati, a najsigurniji način da ne dođe do veće štete jest backup. Što češći, što širi. I pohrana na više mjesta, neovisno je li to cloud, diskovi, pametni telefoni, bilo što... Treba se osigurati na nekoliko strana, posebno ako je riječ o osjetljivim i privatnim podacima. Jeftinije je držati ih na više mjesta nego kasnije sanirati štetu jer su izgubljeni...

Još iz kategorije

Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

12.04.2021.

Park prirode Biokovo sa svojim vidikovcem Nebeskom šetnicom – Skywalk jedna je od glavnih turističkih atrakcija Hrvatske koju je prošle godine posjetilo 105 tisuća turista. Javna ustanova parka posebno brine o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Prepoznala je to A1 Hrvatska koja im je donirala pametne spremnike za otpad.

Preko 55 vrhunskih poduzeća dolazi na drugi Job Fair Meetup

Preko 55 vrhunskih poduzeća dolazi na drugi Job Fair Meetup

12.04.2021.

Nove karijerne prilike i ove godine će preplaviti Fakultet elektrotehnike i računarstva i Klub studenata elektrotehnike koji će od 10. do 14. svibnja 2021. godine postati mjestima održavanja drugog Job Fair Meetupa! Upoznavanje sa svim aktualnim poslovnim ponudama i mogućnostima razvoja karijere u Hrvatskoj bit će moguće uz ležerno umrežavanje, opuštenu razmjenu znanja i iskustava.

Godinu dana borbe za bolje i pravednije društvo uz Glas poduzetnika

Godinu dana borbe za bolje i pravednije društvo uz Glas poduzetnika

12.04.2021.

Udruga Glas poduzetnika ovaj tjedan obilježava godinu dana postojanja. Postali su, kako sami tvrde, najsnažnija neovisna udruga poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika u privatnom sektoru u Hrvatskoj u kratkom razdoblju. Danas okupljaju više od 16.700 članova iz gotovo svih djelatnosti, a podržava ih i više od 200.000 građana.