Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka
DepositPhotos

Institut Ponemon u izvješću za 2017. godinu objavio je da u prosjeku svaki gubitak osjetljivog i(li) privatnog podatka korisnika ili klijenta košta 141 američki dolar, što nije mala stvar s obzirom da veće organizacije i kompanije imaju milijune takvih podataka u svojih arhivama, bilo da se radi o cloudu ili fizičkom načinu pohrane.

Ne treba biti dobar matematičar da se izračuna koliko bi štete nanijeli hakeri koji prisvoje milijuna podataka, kao u nekim slučajevima kroz posljednjih nekoliko godina. No, za malo detaljnije izračune, tu je Ponemon. Dakle, u prosjeku veće kompanije su u 2017. samo za gubitak povjerljivih informacija doživjeli štetu od 3,62 milijuna dolara. Nije to ni toliko loše jer je za deset posto bolje nego u 2016.

Ali, sve to se dobije u prosjeku, ako gledamo ukupno, situacija je bitno intrigantnija. Znači, prošle godine je svake sekunde izgubljeno na razne načine 59 privatnih podataka, što znači da se svakog dana kroz prošlu godinu ostvarila šteta od 723 milijuna dolara! Jer, osim što u nekm slučajevima treba nadoknaditi štetu, treba i poboljšati sigurnost, zaustaviti proizvodnju, a sve to ide pod trošak. Dakle, ne direktni, da se novac vadi iz "blagajne", već se uračunava sve u kompletu, od same štete, troškova sanacije i zaustavljanja proizvodnje.

Stoga, zaključak je jasan, bez obzira što u 2017. jest zabilježeno manje napada i gubitaka podataka, oni su bili većeg intenziteta. Točnije, prosječna količina podataka po "proboju" u sustav i njihovu gubitku povećala se za 1,4 posto na 24 tisuće podataka svih vrsta koji se gube. Uvjerljivi rekorderi su američki Equifax koji je 15. srpnja prošle godine ostao bez 143 milijuna podataka, a odmah nakon je Reliance Jio iz Indije, koji je ostao 10. srpnja bez 120 milijuna podataka. Njihovi troškovi sanacije i kompletne štete brojali su se u milijardama dolara te su poslužili mnogima kao primjer.

Dakle, zaključak je jasan, ulaganje u sigurnost uvijek se isplati, a najsigurniji način da ne dođe do veće štete jest backup. Što češći, što širi. I pohrana na više mjesta, neovisno je li to cloud, diskovi, pametni telefoni, bilo što... Treba se osigurati na nekoliko strana, posebno ako je riječ o osjetljivim i privatnim podacima. Jeftinije je držati ih na više mjesta nego kasnije sanirati štetu jer su izgubljeni...