Za 23 projekta dodijeljeno 161 milijuna kuna iz EU fondova

Za 23 projekta dodijeljeno 161 milijuna kuna iz EU fondova
Dražen Tomić / Tomich Productions

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je danas prve 23 Odluke o financiranju projektnih prijedloga poduzetnicima koji su pozitivno ocijenjeni i najviše rangirani u sklopu Poziva  „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) - faza II“. Vrijednost predmetna 23 projekta je 276 milijuna kuna, od čega je 161 milijuna kuna iznos bespovratnih potpora, dok će najuspješnijim, pozitivno evaluiranim projektima unutar samog Poziva biti dodijeljeno ukupno 989,5 milijuna kuna.

„Ukupna alokacija sredstava namijenjenih za ovaj Poziv prvotno je bila 770 milijuna kuna, no dobrom suradnjom s nadležnim Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU dodatno smo za naše poduzetnike osigurali 219,5 milijuna kuna. Očekujem kako će svi ti projekti doprinijeti još bržem dostizanju cilja kojeg smo si zadali, a to je povećanje udjela ulaganja u istraživanje i razvoj u ukupnom BDP-u na 1,4 posto. Time ćemo ujedno dodatno povećati kapacitete naših kompanija za brže uvođenje inovacija“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a namijenjena su razvoju novih proizvoda, usluga, tehnologija ili poslovnih procesa, te povećanju privatnih ulaganja u segment istraživanja i razvoja kroz suradnju s drugim partnerima iz znanstvene i akademske zajednice.

„Početak ovih projekata predstavlja novi val investicija koje su nam u trenutnim okolnostima prijeko potrebne kako bi se što prije vratili na stope gospodarskog rasta i oporavka. To je ujedno nastavak naših kontinuiranih napora za podizanjem inovativnosti i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva kroz ulaganja u znanost, nove tehnologije i inovacije. Gotovo svi projekti koje smo do danas sufinancirali predstavljaju suradnju znanosti i gospodarstva, a upravo takva suradnja i komercijalizacija znanstvenih rezultata podignut će Hrvatsku na međunarodnoj ljestvici konkurentnosti“, naglasio je ministar Horvat.

Uz njega, ovom predstavljanju prisustvovali su državni tajnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić i Nataša Mikuš Žigman, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Luka Novosel,

„Danas smo pripremili prve 23 Odluke o financiranju projekata koji se dodjeljuju putem OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost za prva 23 projekta iznosi 276 milijuna kuna dok vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 161 milijun kuna. Ukupno je pak u sklopu IRI 2 poziva zaprimljeno 340 projektnih prijava kojima je zatraženo više od 3,2 milijardi kuna bespovratnih sredstava, projektne vrijednosti 5,6 milijardi kuna što je dvostruko više nego na IRI 1 pozivu“, napomenuo je tom prilikom predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Tvrtke koje su primile prve 23 Odluke o financiranju svojih projekata su: ŠELA PROIZVODNJA, PREMIFAB, PASTOR d.d., CERTIFIKAT, STYPE CS, Bioquanta, AGRO SIMPA, COGNITIO ELEKTRONIKA, PRESOFLEX GRADNJA, MLC ELECTRONIC, TIS - OBJEKTNI INFORMACIJSKI SUSTAVI, ADURO IDEJA, Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, POSLOVNA INTELIGENCIJA, ORQA, BOKART, GRAD HRANE, MULTICOM, ABC INFORMATIC, SEDAM IT, CADCOM, ALUK TIM i b.t.c.

„Fondovi Europske unije imaju veliki značaj za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Oni su jasni, detaljni i transparentni, jer potiču razvoj ulaganja u inovacije, istraživanje čiji su rezultat novi proizvodi i usluge visoke dodatne vrijednosti, a koji pružaju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta te istodobno sprečavaju odlazak visokoobrazovanih stručnjaka iz Hrvatske“, ističe Karmen Tomašić direktorica tvrtke b.t.c.

Ministar Horvat na kraju je istaknuo kako će projekti koji se potiču putem ovog Poziva dovesti hrvatsko gospodarstvo na višu razinu konkurentnosti kroz stvaranje novih inovativnih proizvoda i usluga u specifično ciljanim S3 područjima, a time ujedno utjecati na profitabilnost i konkurentnost samih poduzetnika. „Svi ovi projekti pokazuju kako su naši poduzetnici itekako spremni za nadolazeće izazove koje pred nas stavlja budući proračun EU, putem Višegodišnjeg financijskog okvira, koji će glavni fokus staviti na digitalnu transformaciju, nove ekološki prihvatljive tehnologije i održivo gospodarstvo“, rekao je zaključno Horvat i najavio kako je cilj ove Vlade već početkom idućeg mandata otvoriti natječaj IRI 3.

Među tvrtkama koje su dobile poticaje je i Poslovna inteligencija za dizajn i implementaciju inteligentnih informacijskih sustava i to 14,56 milijuna kuna nepovratnih EU sredstava od ukupne vrijednosti projekta 22,98 milijuna kuna. Očekuje se da će rezultat provedbe projekta biti povećanje prihoda od prodaje tvrtke za 51,9%  tri godine nakon završetka provedbe projekta, jačanje pozicije tvrtke u globalnom lancu vrijednosti putem povećanja izvoza, povećanje broja novih radnih mjesta, te povećanje ulaganja poduzeća u RD aktivnosti u S3 području Sigurnost.

Istraživanje i razvoj AIPD2 kroz ovaj projekt i sufinanciranje iz EU fondova daje odgovor na potrebe tržišta, doprinosi društvenim izazovima Sigurnosti i Zdravlja te ujedno osigurava poziciju tržišnog lidera društva PI u ovom području. Digitalizacija svijeta dovodi neminovno do novih mogućnosti kibernetičkih prijevara i kaznenih djela, a osobni podaci postaju nova „nafta“. Upravo iz opisanih razloga i učestalih krađa, došlo je do ogromnih regulatornih promjena na globalnoj razini. AIPD2 će samostalno nadgledati jesu li obrade osobnih podataka koje organizacija provodi u skladu s GDPR-om, te će kontrolirano uništavati osobne podatke nakon što organizacija izgubi pravnu osnovu za njihovu obradu. Pravovremeno uništavanje osobnih podataka unaprjeđuje kibernetičku sigurnost organizacija smanjenjem rizika povrede podataka i smanjenjem izloženosti organizacija regulatornim kaznama zbog neusklađenosti. Također povećava povjerenje pojedinaca u organizacije i način na koji se obrađuju njihovi osobni podaci. Softverska platforma će osigurati da organizacije obrađuju osobne podatke u skladu s GDPR-om i neće zahtijevati promjene u postojećim aplikacijama koje obrađuju osobne podatke.

AIPD2 će predstavljati inovaciju na globalnom tržištu. Namijenjen je globalnom tržištu, primarno Europi, kasnije SAD-u i ostatku svijeta. Projektom se želi istražiti i razviti sustav kakav ne postoji na tržištu.

Među projektima našao se onaj tvrtke Stype CS vrijedan 4,78 milijuna kuna do čega iz EU fondova bespovratno stiže 3,19 milijuna kuna.

Projekt “Istraživanje i razvoj: Pametni sustav za prevenciju sportskih ozljeda“, nakon preliminarnog istraživanja koje mu je prethodilo, za cilj ima provođenje druge faze istraživanja te potencijalni razvoj uređaja za prevenciju i određivanje rizika od nekontaktnih ozljeda kod profesionalnih sportaša, a u kasnijoj fazi i kod amaterskih sportaša, rekreativaca te mladih u fakultetima i školama. Glavni problem kojeg ovaj projekt želi riješiti su nekontaktne ozljede u sportu, a glavni cilj projekta je prevencija spomenutih ozljeda automatizacijom - korištenjem strojnog učenja i računalnog vida. Ovaj projekt predstavlja znatan iskorak u području istraživanja i razvoja: radi se o kombinaciji kriterija koji dosad nisu bili sadržani u vidu nijednog dostupnog proizvoda ili objavljenog patenta. Ozljede u sportu su svakodnevna pojava koja se smatra normalnom, no ovim projektom se to želi promijeniti jer postoji prostor za napredak.