Video oglašavanje skočilo za 12,5 posto usprkos pandemiji koronavirusa

Video oglašavanje skočilo za 12,5 posto usprkos pandemiji koronavirusa
DepositPhotos

Pandemija koronavirusa učinila je prošlu godinu više no izazovnom za oglašivače, koji nisu imali priliku promovirati toliko proizvoda, usluga i događaja kao u normalnijim vremenima. Ali, potrošnja na videooglašavanje svejedno je porasla!

Prema podacima kojima barata Finaria, riječ je o rastu od deset posto na godišnjoj razini, odnosno, o 33,2 milijarde američkih dolara kroz 2020. Prognoza je da će u ovoj godini rast iznositi 12,5 posto te da će potrošnja dosegnuti 37,4 milijarde dolara.

Objašnjenje je jednostavno, tijekom pandemije su oni čiji posao funkcionira ili je pred izazovnijom situacijom željeli biti vidljiviji pa su ulagali više. Tako se nadomjestio eventualni manjak onoga što se može oglašavati. Naravno, mobilni segment ima najveći potencijal u ovoj priči.

Dakle, na mobilnim uređajima očekuje se 17,9 milijardi dolara u ovoj godini, ali i rast do 35 milijardi dolara u 2025. Samim time, može se zaključiti da bez obzira na potencijal videooglašavanje na desktop računalima ipak ima bolje rezultate.

Konkretnije, u ovoj se godini očekuje 19,4 milijardi dolara, ali se isto tako očekuje i izniman pad do 2025., kad bi potrošnja trebala biti na svega 10,5 milijardi dolara. To je pad od 45 posto i sugerira izniman zaokret, što nimalo ne čudi, posebno jer se najavljuje posljednjih godina.

Kad pak gledamo gdje će se trošiti najviše u ovoj godini, na prvom mjestu su Sjedinjene Američke Države s 14,7 milijardi dolara, Kina slijedi sa 7,5 milijardi dolara, potom Japan s 2,5 milijarde dolara, četvrta je Velika Britanija s 1,5 milijardi dolara i peta Njemačka s 1,2 milijarde dolara.

Već to sugerira koliko su SAD i Kina priča za sebe u ovom smislu, dok drugi tek sporo hvataju korak, ako ga uopće i hvataju. No, navike oglašivača i korisnika svugdje su drugačiji, odnosno, ponuda i potražnja su drugačiji...