Vapaj za sigurnošću na MWC-u

Vapaj za sigurnošću na MWC-u
Fotolia

Čelni ljudi nekih od najvećih europskih operatera na Mobile World Congressu uputili su hitan poziv za rješavanje problema koji se tiču zaštite podataka, privatnosti građana i digitalne sigurnosti.

Izvršni direktor Vodafone, Vittorio Colao, istaknuo je kako su sigurnost i privatnost dva ključna čimbenika za današnje korisnike telekomunikacijskih usluga.

Tim Höttges iz Deutsche Telekoma naglasio je kako je privatnost podataka ugrožena, a Telefonica predsjednik Cesar Alierta traži stroga pravila koja će potaknuti digitalno povjerenje među europskim potrošačima.

Inače, u  siječnju ove godine, Europska unija predstavila je General Data Protection Regulation (GDPR), koji ima za cilj uskladiti obradu podataka u tvrtkama koje posluju u zemljama članicama.

Predloženi propisi obvezuju tvrtke da obavijeste klijente o kršenju privatnosti njihovih podataka u roku od 24 sata kada su uočene nepravilnosti. Tvrtke koje će se oglušiti na to mogu biti novčano kažnjene - kazna će iznositi 5% od njihovog globalnog prometa.

Jon Fredrik Baksaas, predsjednik Uprave Telenora i predsjednik GSMA, izjavio je kako prosječni potrošač ima 26 online profila i pet lozinki. Uglavnom, čuo se doslovce vapaj u Barceloni za što boljom sigurnošću korisnika.