UMJETNA INTELIGENCIJA

Ušteda od 100 milijardi dolara u zdravstvu u azijsko-pacifičkoj regiji uz GenAI do 2025.

Ušteda od 100 milijardi dolara u zdravstvu u azijsko-pacifičkoj regiji uz GenAI do 2025.
Depositphotos

IDC predviđa da će do 2025. Generative AI (GenAI) osloboditi do 10 posto vremena kliničara. To bi značilo procijenjenih 100 milijardi američkih dolara godišnje uštede u zdravstvu u Aziji/Pacifiku isključujući Japan (APEJ) kako bi se ostvarila veća automatizacija i učinkovitost tijeka rada.

Dok industrija nastoji ovladati umjetnom inteligencijom posvuda, GenAI se pojavljuje kao transformativna snaga u zdravstvu i trebao bi utjecati na učinkovitost radne snage i hiperpersonalizaciju u procesima skrbi. CIO-ovi zdravstvenog sektora istražuju slučajeve upotrebe i model usvajanja unutar svojih ustanova, shvaćajući ogroman potencijal koji GenAI ima u budućnosti zdravstva.

Do kraja 2027., vođeni zahtjevima za skaliranjem hiperpersonaliziranih iskustava pacijenata, poboljšanjem suradnje i poticanjem jednakosti, 60 posto azijsko-pacifičkih zdravstvenih organizacija udvostručit će ulaganja u GenAI. Potaknuti potrebom za poboljšanom dijagnostičkom točnošću, brzinom i učinkovitošću tijeka rada, pružatelji usluga u Aziji/Pacifiku zabilježit će povećanje od 60 posto u usvajanju AI rješenja do 2026. Do 2027. 50 posto zdravstvene industrije u Aziji/Pacifiku koristit će GenAI za rješavanje podataka i fragmentacije tijeka rada u različitim postavkama skrbi kako bi se poboljšala dijagnoza i sigurnost pacijenata kako bi se skrb proširila bilo gdje.

Uz sveobuhvatnu temu umjetne inteligencije, predviđanja IDC-a pokrivaju nekoliko drugih tema, uključujući industrijske oblake, Hospital@Home (H@H), financiranje "platitelja", integrirane platforme i budućnost bolnica. Posebna je pažnja posvećena optimizaciji ulaganja u tehnologiju, s posebnim naglaskom na povećanje operativne učinkovitosti i bolje rezultate za pacijente.

Potaknuti percipiranom vrijednošću namjenskih funkcionalnosti za zdravstvo, 40 posto zdravstvenih organizacija u Aziji/Pacifiku usvojit će industrijske oblake do 2025. Do 2026. 45 posto azijsko/pacifičkih privatnih društava za zdravstveno osiguranje i 75 posto zdravstvenih sustava u SAD-u će biti "platitelji" za poboljšanje upravljanja rizikom i rješavanje rastućih troškova skrbi. Do 2026. udvostručenje pacijenata u bolnici kod kuće potaknut će rast ulaganja od 55 posto u inicijative integrirane skrbi koje su omogućile tehnologija kako bi se odgovorilo na pitanja sigurnosti pacijenata, radne snage i pristupa skrbi u Aziji/Pacifiku.

Do 2028. 60 posto zdravstvene industrije u Aziji/Pacifiku dat će prioritet tehnološkim partnerstvima koja zagovaraju "tehničku ispravnost", smanjujući digitalni jaz i prepoznajući društvene odrednice zdravlja kao vitalne utjecajne faktore. Personalizirane platforme zdravstvenih podataka podržat će 50 posto pokrivenih pacijenata u naprednim gospodarstvima do 2028. dok će istovremeno izrađivati preciznije simulacije putovanja pacijenata za pružatelje usluga i tvrtke za znanost o životu u Aziji/Pacifiku. Do 2029. bolnička ulaganja u održivost i modernizaciju povećat će se za 50 posto, potaknuta potrebom za smanjenjem troškova, poboljšanjem kvalitete skrbi i povećanjem organizacijske otpornosti u Aziji/Pacifiku.

Pravična zdravstvena skrb oduvijek je bila velika glavobolja za zdravstveni sektor, ali razvoj tehnologije, kao što je umjetna inteligencija, pružit će održiva sredstva za smanjenje praznina u digitalnoj zdravstvenoj skrbi,” kaže Louise Francis, voditeljica istraživanja javnog sektora, IDC Azija/Pacifik. . "Pojava koncepta 'techquity' naglašava kako će tehnologija pružiti most za omogućavanje ravnopravnog pristupa zdravstvenim uslugama u sljedećih pet godina", rekao je Francis.

“Sektor zdravstva Azije/Pacifika nalazi se u ključnom trenutku, definiran modelom skrbi usmjerenom na pacijenta u kombinaciji s pristupom ‘AI posvuda’. S pojavom GenAI-ja i potrebom za konzumerizacijom skrbi, sljedećih pet godina bit će odlučujuće razdoblje za zdravstveni sektor, a trenutno smo na početnoj točki ovog uzbudljivog putovanja,” kaže Manoj Vallikkat, viši voditelj istraživanja. , Healthcare Insights, IDC Azija/Pacifik.

„Pružatelji zdravstvenih usluga u regiji obično daju prioritet ulaganjima u upravljanje podacima, umjetnu inteligenciju i automatizaciju, ciljajući na decentraliziranu skrb i ishod pacijenata, uz podršku poboljšane učinkovitosti kliničara. U sektoru zdravstva jedinstveni rizici povezani s umjetnom inteligencijom su značajni, što zahtijeva veći fokus na objašnjivost i sigurnost podataka,” dodao je Manoj.