KINESKI EKSPERIMENT

Umjetna inteligencija dobila kontrolu nad satelitima i odmah krenula s nadzorom vojnih baza

Umjetna inteligencija dobila kontrolu nad satelitima i odmah krenula s nadzorom vojnih baza
Nejasno je kako je model treniran, no umjetna inteligencija je prvo počela nadzirati indijsku vojnu bazu, a potom i japansku.
Depositphotos / Ilustracija

Kineski znanstvenici zabrinuti su zbog satelita koji se koriste za daljinska istraživanja u trenucima dok su neaktivni, odnosno, dok su u "praznom hodu". Naime, stručnjaci vjeruju da letjelice često prikupljaju podatke koje nemaju nikakvu vrijednost pa su problem su pokušali riješiti pomoću umjetne inteligencije. I tu je nastao dodatni problem...

Kreirali su jezični model poput onoga kojim se koristi ChatGPT, sa sposobnošću pokazivanja inicijative. Odmah nakon umjetna inteligencija preuzela je kontrolu nad letjelicom Qimingxing 1 i eksperiment je pokazao neke zanimljive rezultate.

Nejasno je kako je model treniran, no umjetna inteligencija je prvo počela nadzirati indijsku vojnu bazu koja se nalazi u gradu Patna na sjeveroistoku zemlje. Tamo je stacionirana biharska pukovnija koja je prije tri godine sudjelovala u okršaju s kineskom vojskom na granici dviju država.

Umjetna inteligencija odmah nakon je počela nadzirati japansku luku Osaku. Nije neobično da ondje pristaju brodovi američke mornarice pa se očito i to tretira kao vojna meta od iznimno izraženog interesa.

Iako je jasno da su Kinezi morali unijeti određene parametre, koji su motivirali umjetnu inteligenciju na nadzor vojnih baza, no svejedno je cijela situacija pomalo bizarna i zabrinjavajuća. Tako tvrdi i jedan do aktera istraživanja, koji je želio biti anoniman u razgovoru za The South China Morning Post. 

"Zabrinut sam zbog načina na koji se umjetna inteligencija ponaša i smatram da moramo biti oprezni", izjavio je.

Drugi stručnjak s kojim su razgovarali novinari istog medija pak smatra da umjetna inteligencija ne predstavlja prijetnju čovječanstvu jer će ljudi koji njime upravljaju moći prekinuti rad ako uoči prijetnju. Kako god, nije poticajno imati dva toliko različita mišljenja o tako bitnoj temi i događajima...