„Uhapšeni“ HTC-ovi telefoni na ulasku u Njemačku

„Uhapšeni“ HTC-ovi telefoni na ulasku u Njemačku
Fotolia

Zbog patentnog rata pošiljka HTC-ovih pametnih telefona zaustavljena je na jednom od najvećih svjetskih aerodroma onome u Frankfurtu. Prema dostupnim informacijama iz HTC-a, te njemačkih vlasti to se dogodilo prema nalogu suda i „telefoni su uhapšeni“ i to još početkom ovog mjeseca.

Proizvođači pametnih telefona međusobno vode patentne ratove, sprečavaju prodaju novih telefona ili tableta, a HTC-u se ovo dogodilo zbog patentnog rata oko 3G čipa s kompanijom IPCom.  Minhenska tvrtka IPcom tužila je

Ista je kompanija tijekom prošlogodišnjeg najvećeg svjetskog sajma ICT-a u CeBIT, koji se početkom ožujka održava u Hannoveru, pokušala nagovoriti policiju da zaplijeni HTC-ove telefona izložene na sajmu. Tada im to nije uspjelo, no sada su carinike i policiju ipak uspjeli da nakon sudske odluke „uhapse“ telefone na ulasku u Njemačku.

Spor koji vodi tvrtka IPCom počela je prije pet godina tužbom protiv Nokie i HTC-a nakon što su ova dva proizvođača kupili patentni portfolio tvrtke Robert Bosch koja se prije bavila i proizvodnjom bežičnih uređaja. Veliki dio tiha patenata se odnosio na bežične prijenosne tehnologije u telekomunikacijama, a manji dio koji je i sporan na 3G mobilne mreže.