Tvrtke u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija činile su trećinu svih mega transakcija u prvoj polovici 2021.

Tvrtke u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija činile su trećinu svih mega transakcija u prvoj polovici 2021.
DepositPhotos

Prema PwC-ovom istraživanju Global M&A Industry Trends: 2021 mid-year outlook, sve veća potreba za tehnologijom i drugim inovativnim sposobnostima, u kombinaciji s obiljem kapitala koji su prikupili SPAC-ovi i privatni kapital, potiče intenzivnu konkurenciju i visoke vrijednosti transakcija spajanja i preuzimanja.

Analiza ispituje trenutačne globalne transakcijske aktivnosti i uključuje perspektive PwC-ovih stručnjaka za transakcije kako bi utvrdila ključne trendove koji pokreću aktivnosti spajanja i preuzimanja i predviđena žarišta ulaganja u ostatku 2021. i u 2022. godine.

U prvih šest mjeseci 2021. zabilježene su rekordne razine poslovnih dogovora u pogledu obujma i vrijednosti, što se posebno vidi u rekordnom rastu vrijednosti globalnih transakcija u iznosu većem od 1 bilijuna američkih dolara po kvartalu u proteklih 12 mjeseci. Svježi priljevi kapitala predvođeni SPAC-ovima bili su važan katalizator, uz povećanje ulaganja privatnog kapitala i korporativnih stjecanja, što je bilo posebno usredotočeno na tehnološku imovinu.

„Težnja za strateškom prednošću pokreće transakcije. SPAC-ovi postavljaju izazov za najbolju imovinu kako korporacijama tako i kupcima s privatnim kapitalom, vršeći pritisak na donositelje odluka da daju prednost rastu prihoda nad sinergijom troškova kako bi opravdali visoke procjene i stvorili veću vrijednost za svoje organizacije“, ističe Brian Levy, globalni voditelj sektora transakcija i partner u PwC-u SAD.

SPAC-ovi su, posebno, katapultirali mega transakcije - transakcije vrijednosti preko 5 milijardi američkih dolara - najavljene tijekom prve polovice 2021. Trećina najavljenih mega transakcija u posljednjih šest mjeseci imala je SPAC kupca i velik udio njih (gotovo 90 %) uključivalo je jačanje tehnoloških mogućnosti.

U prvom su kvartalu na burzu uvrštena rekordna 274 SPAC-a, prikupivši preko 80 milijardi američkih dolara tijekom prve polovice 2021., što je više od iznosa prikupljenog tijekom cijele 2020. Iako je uspostavljanje novih SPAC-ova usporilo, ostaje gotovo 400 postojećih koji tek trebaju identificirati cilj akvizicije. PwC-ovi analitičari procjenjuju da ti SPAC-ovi posjeduju gotovo pola bilijuna dolara kupovne moći za spajanja i preuzimanja u sljedeće dvije godine, uz kombinaciju postojećeg kapitala i mogućnosti kupnje, od čega će se većina uložiti do kraja 2022. godine.

Uz to, prikupljanje privatnog kapitala bilo je brzo, a udio transakcija sa sudjelovanjem privatnog kapitala povećao se s 27 % početkom 2019. na 36 % u prvoj polovici 2021. Privatni investicijski kapital namijenjen strateškim investicijama (engl. dry powder capital) u iznosu od 1,9 bilijuna američkih dolara, uz kupovnu moć SPAC-ova, stvara razinu hitnosti u pronalaženju cilja stjecanja koji će vjerojatno utjecati na jaku međusobnu konkurenciju, a vrijednosti spajanja i preuzimanja će u drugoj polovici 2021. i kasnije biti velike.

Dok sektori nastavljaju upravljati posljedicama COVID-19 na gospodarstvo, dogovaranje transakcija 2021. usredotočeno je na ponovnog kalibriranja strategije nakon pandemije. To je dovelo do trenda korporacija koje koriste spajanja i preuzimanja kako bi stekle sposobnosti koje nemaju, često u području tehnologije, kojima poboljšavaju postojeće sposobnosti i jačaju svoju konkurentsku prednost.

Značajne stvari u sektoru uključuju da tvrtke u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija činile su trećinu svih mega transakcija u prvoj polovici 2021. Međutim, taj se broj povećava na više od polovice kada se uzmu u obzir tvrtke s tehnološki orijentiranim poslovnim modelom, bez obzira na njihov sektor.

Vrijednosti transakcija u potrošačkom sektoru utrostručile su u usporedbi s razinama na počecima pandemije, jer tvrtke žele transakcijama optimizirati portfelje, ugraditi otpornost u svoje poslovne modele i steći ključne sposobnosti kako bi udovoljile promjenjivim potrošačkim preferencijama.

Transformacija na nultu neto stopu i dalje utječe na aktivnosti spajanja i preuzimanja u sektoru energetike, komunalnih usluga i resursa, koji su zabilježili i porast broja i vrijednosti transakcija, oporavljajući se na razinu prije pandemije.

Najveće vrijednost transakcija u sektoru financijskih usluga početkom 2021. godine bile su posljedica devet mega transakcija u leasingu, regionalnom bankarstvu, fintechu, upravljanju imovinom i bogatstvom i osiguranju, u ukupnoj vrijednosti transakcija od 85 milijardi američkih dolara.

Sektor zdravlja zabilježio je snažno zanimanje investitora s 11 mega transakcija najavljenih u prvoj polovici 2021. godine, jer se poduzeća, privatni kapital i SPAC-ovi natječu za vrlo traženu imovinu ukupne vrijednosti transakcija od gotovo 130 milijardi američkih dolara.

Tri od deset najvećih transakcija u industrijskoj proizvodnji i automobilskoj industriji tijekom prve polovice 2021. bile su SPAC-ovi, ističući njihov sve veći značaj za spajanja i preuzimanja.

Ovi trendovi ilustriraju kako tvrtke traže transakcije u kojima su važne sposobnosti stvaranja ili očuvanja vrijednosti, vođeni brojnim čimbenicima koji utječu na odabir ciljeva, dubinska snimanja, procjene vrijednosti i integraciju, što je poremetilo tradicionalne scenarije spajanja i preuzimanja. Uspješni kreatori transakcija trebat će ponovo kreirati scenarije i razmotriti širi spektar ulaznih podataka, ne samo kako bi održali konkurentsku prednost, nego i kako bi bili spremni za ono što slijedi.