Tvrtke u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija činile su trećinu svih mega transakcija u prvoj polovici 2021.

Tvrtke u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija činile su trećinu svih mega transakcija u prvoj polovici 2021.

Foto: DepositPhotos

Prema PwC-ovom istraživanju Global M&A Industry Trends: 2021 mid-year outlook, sve veća potreba za tehnologijom i drugim inovativnim sposobnostima, u kombinaciji s obiljem kapitala koji su prikupili SPAC-ovi i privatni kapital, potiče intenzivnu konkurenciju i visoke vrijednosti transakcija spajanja i preuzimanja.

Analiza ispituje trenutačne globalne transakcijske aktivnosti i uključuje perspektive PwC-ovih stručnjaka za transakcije kako bi utvrdila ključne trendove koji pokreću aktivnosti spajanja i preuzimanja i predviđena žarišta ulaganja u ostatku 2021. i u 2022. godine.

U prvih šest mjeseci 2021. zabilježene su rekordne razine poslovnih dogovora u pogledu obujma i vrijednosti, što se posebno vidi u rekordnom rastu vrijednosti globalnih transakcija u iznosu većem od 1 bilijuna američkih dolara po kvartalu u proteklih 12 mjeseci. Svježi priljevi kapitala predvođeni SPAC-ovima bili su važan katalizator, uz povećanje ulaganja privatnog kapitala i korporativnih stjecanja, što je bilo posebno usredotočeno na tehnološku imovinu.

„Težnja za strateškom prednošću pokreće transakcije. SPAC-ovi postavljaju izazov za najbolju imovinu kako korporacijama tako i kupcima s privatnim kapitalom, vršeći pritisak na donositelje odluka da daju prednost rastu prihoda nad sinergijom troškova kako bi opravdali visoke procjene i stvorili veću vrijednost za svoje organizacije“, ističe Brian Levy, globalni voditelj sektora transakcija i partner u PwC-u SAD.

SPAC-ovi su, posebno, katapultirali mega transakcije - transakcije vrijednosti preko 5 milijardi američkih dolara - najavljene tijekom prve polovice 2021. Trećina najavljenih mega transakcija u posljednjih šest mjeseci imala je SPAC kupca i velik udio njih (gotovo 90 %) uključivalo je jačanje tehnoloških mogućnosti.

U prvom su kvartalu na burzu uvrštena rekordna 274 SPAC-a, prikupivši preko 80 milijardi američkih dolara tijekom prve polovice 2021., što je više od iznosa prikupljenog tijekom cijele 2020. Iako je uspostavljanje novih SPAC-ova usporilo, ostaje gotovo 400 postojećih koji tek trebaju identificirati cilj akvizicije. PwC-ovi analitičari procjenjuju da ti SPAC-ovi posjeduju gotovo pola bilijuna dolara kupovne moći za spajanja i preuzimanja u sljedeće dvije godine, uz kombinaciju postojećeg kapitala i mogućnosti kupnje, od čega će se većina uložiti do kraja 2022. godine.

Uz to, prikupljanje privatnog kapitala bilo je brzo, a udio transakcija sa sudjelovanjem privatnog kapitala povećao se s 27 % početkom 2019. na 36 % u prvoj polovici 2021. Privatni investicijski kapital namijenjen strateškim investicijama (engl. dry powder capital) u iznosu od 1,9 bilijuna američkih dolara, uz kupovnu moć SPAC-ova, stvara razinu hitnosti u pronalaženju cilja stjecanja koji će vjerojatno utjecati na jaku međusobnu konkurenciju, a vrijednosti spajanja i preuzimanja će u drugoj polovici 2021. i kasnije biti velike.

Dok sektori nastavljaju upravljati posljedicama COVID-19 na gospodarstvo, dogovaranje transakcija 2021. usredotočeno je na ponovnog kalibriranja strategije nakon pandemije. To je dovelo do trenda korporacija koje koriste spajanja i preuzimanja kako bi stekle sposobnosti koje nemaju, često u području tehnologije, kojima poboljšavaju postojeće sposobnosti i jačaju svoju konkurentsku prednost.

Značajne stvari u sektoru uključuju da tvrtke u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija činile su trećinu svih mega transakcija u prvoj polovici 2021. Međutim, taj se broj povećava na više od polovice kada se uzmu u obzir tvrtke s tehnološki orijentiranim poslovnim modelom, bez obzira na njihov sektor.

Vrijednosti transakcija u potrošačkom sektoru utrostručile su u usporedbi s razinama na počecima pandemije, jer tvrtke žele transakcijama optimizirati portfelje, ugraditi otpornost u svoje poslovne modele i steći ključne sposobnosti kako bi udovoljile promjenjivim potrošačkim preferencijama.

Transformacija na nultu neto stopu i dalje utječe na aktivnosti spajanja i preuzimanja u sektoru energetike, komunalnih usluga i resursa, koji su zabilježili i porast broja i vrijednosti transakcija, oporavljajući se na razinu prije pandemije.

Najveće vrijednost transakcija u sektoru financijskih usluga početkom 2021. godine bile su posljedica devet mega transakcija u leasingu, regionalnom bankarstvu, fintechu, upravljanju imovinom i bogatstvom i osiguranju, u ukupnoj vrijednosti transakcija od 85 milijardi američkih dolara.

Sektor zdravlja zabilježio je snažno zanimanje investitora s 11 mega transakcija najavljenih u prvoj polovici 2021. godine, jer se poduzeća, privatni kapital i SPAC-ovi natječu za vrlo traženu imovinu ukupne vrijednosti transakcija od gotovo 130 milijardi američkih dolara.

Tri od deset najvećih transakcija u industrijskoj proizvodnji i automobilskoj industriji tijekom prve polovice 2021. bile su SPAC-ovi, ističući njihov sve veći značaj za spajanja i preuzimanja.

Ovi trendovi ilustriraju kako tvrtke traže transakcije u kojima su važne sposobnosti stvaranja ili očuvanja vrijednosti, vođeni brojnim čimbenicima koji utječu na odabir ciljeva, dubinska snimanja, procjene vrijednosti i integraciju, što je poremetilo tradicionalne scenarije spajanja i preuzimanja. Uspješni kreatori transakcija trebat će ponovo kreirati scenarije i razmotriti širi spektar ulaznih podataka, ne samo kako bi održali konkurentsku prednost, nego i kako bi bili spremni za ono što slijedi.

Još iz kategorije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

24.07.2021.

Dok se polaznici prve generacije programa prekvalifikacije za programera/ku umjetne inteligencije bliže kraju edukacije, AI Centar Lipik se priprema za nove prijave. Službeno su otvorene prijave za drugu generaciju, a sudeći prema prijašnjim prijavama, očekuje se još veći broj odaziv

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

24.07.2021.

Pandemija koronavirusa potaknula je mnoge ljude da se uključe u e-učenje i samo u Hrvatskoj je u prvom tromjesečju 2021. godine sektor e-učenja zabilježio 56 posto više prometa, dok je broj klijenata porastao za 94 posto u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine, objavio je Payoneer, globalna platforma za međunarodna plaćanja.

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

23.07.2021.

Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev. Građani od ovoga tjedna mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, koji brine i o statusu potvrda.