Trendovi u razvoju softvera koji će dominirati kroz 2019.

Trendovi u razvoju softvera koji će dominirati kroz 2019.

Foto: DepositPhotos

Softverska kompanija Atlassian napravila je anketu u kojoj su sudjelovali developeri, kako bi donijela prognozu o promjenama i trendovima za ovu godinu na području razvoja softvera. Konačni zaključak je da se sad mijenja fokus s tradicionalnih mjera za brzinu i efikasnost na zadovoljstvo korisnika i kvalitetu koda.

Stoga, da bi se postiglo to što moderni timovi developera traže, potrebno je okrenuti se prema četiri strategije, odnosno, trendova pri razvoju softvera. A u nastavku teksta donosimo redom o kojima se točno radi.

1. Mikrousluge mogle bi postati "nova normala"

Čak 71 posto developera kaže da korištenje mikrousluga čini testiranje i kreiranje novog koda lakšim. Primjernice, monolitni kod može razvoj učiniti težim zbog integracije, konflikta u kodu i sličnog jer se sve nalazi na jednom mjestu, jednoj jedinici. S druge strane, mikrousluge su svojevrsne autonomne usluge koje zajedno čine veći sustav pa se kroz njih može lakše raditi s kodom.

2. Očekuje se više automatiziranog testiranja

Developer su većinom složni u ocjeni da testiranja troše vrijeme i resurse pa softver može kasniti. Zato njih 57 posto smatra da automatizirana CI/CD (continuous integration/continuous delivery) omogućava poštivanje rokova i omogućava brži feedback. Vjeruje se da će ove godine iz tog razloga automatizacija postati veći hit.

3. Označavanje će učiniti testiranje lakšim

Iako feature flagging (hrv., označavanje mogućnosti) nije novitet i postoji već neko vrijeme u mobilnom svijetu, tek se s prošlom godinom počela koristiti u širem smislu, prvenstveno jer reducira bugove i kašnjenje softvera. A da se polako treba okrenuti prema tome smatra 63 posto developera.

4. Drugačiji pogled na uspjeh

Atlassian je otkrio da 93 posto developera više brine o tome koliko su korisnici zadovoljni no što brinu o ičemu drugome. Samo, problem je što se to zadovoljstvo još uvijek ne može izmjeriti na konkretan način. Ali, svjesni su da je potrebnije ponuditi kvalitetan proizvod, bez grešaka, no ponuditi ga brže na tržište.

Još iz kategorije

Viber o propustima u WhatsAppu

Viber o propustima u WhatsAppu

20.05.2019. komentiraj

Pogreške i propuste konkurencije tvrtke često koriste kako bi istaknule prednosti vlastitih rješenja. Tako se po pitanju nedavnih kršenja privatnosti korisnika WhatsAppa službeno oglasio Rakuten Viber.

SAS Analytics Day održan i u Zagrebu

SAS Analytics Day održan i u Zagrebu

19.05.2019. komentiraj

Nakon Budimpešte, Beča, Bratislave, Praga i Beograda, konferencija SAS Analytics Day održana je i u Zagrebu. Na hrvatskom izdanju tog događaja okupilo se gotovo 200 sudionika.

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

19.05.2019. komentiraj

Njemački automobilski gigant BMW u veljači prošle godine prezentirao je mogućnost “pretvaranja” mobilnog uređaja u ključ vozila, što su Nijemci odlično prihvatili jer prema istraživanju, njih 76 posto voljelo bi tako koristiti svoje limene ljubimce.