DRUGI PRIORITETI

Tech industrija nije ona u kojoj generacija Z želi raditi

Tech industrija nije ona u kojoj generacija Z želi raditi
Depositphotos

Preferencije mladih razlikuju se od onih koje su imale starije generacije, što znači da njihovo idealno radno mjesto nije u IT ili financijskoj industriji već u zabavnom sektoru i medijima. Dakle, nešto slično kao situacija prije nekoliko desetljeća kad su svi željeli biti glumci, glaubenici, voditelji...

Sve se to navodi u novom izvješću Samsunga i Morning Consulta, a u njemu je sudjelovalo tisuću Amerikanaca u dobi 16 do 25 godina. Zaključak je da generacija Z cijeni fleksibilne, kreativne poslove i karijere u kojima mogu održati zdravu ravnotežu između posla i privatnog života.

"Stil života veliki je dio te privlačnosti. Mediji i zabava su kreativna industrija koja nudi fleksibilnost i samoizražavanje, dva najvažnija atributa koje mladi žele u poslovnom životu", tvrdi se u izvješću.

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života im je ispred sigurnosti posla, ali činjenica je i da mladi gledaju na željene poslove "izvana", onako kako misle da oni funkcioniraju. U praksi to rijetko bude tako, ali svejedno se žele iskušati prije nego u nekim drugim poslovima.

Također, generacija Z je društvena generacija koja daje veliku vrijednost utjecaju zajednice. Stoga ne čudi da su snažna ravnoteža između poslovnog i privatnog života, prilike za učenje i razvoj te kreativna sloboda rangirani kao glavni prioriteti na početku karijere.

Rastuća popularnost platformi kao što su TikTok, Instagram i YouTube stvorila je novu vrstu poduzetnika zvanu "kreatori", grupu koja uključuje freelancere, poslovne trenere, gamere i druge profesionalce koji od toga čime se bave dolaze do zarade.

Iako sve više mladih usmjerava svoju pozornost na utjecaj i poduzetništvo, to ne znači da će zauvijek ostati u tim karijerama. Generacija Z planira promijeniti karijeru brže nego prethodne generacije, a prema novom izvješću EY-a, gotovo 40 posto Generacije Z ima posao i popratne probleme, pri čemu neki žele postati samozaposleni, a drugi se nadaju ranoj mirovini.