DOBRA GODINA

Svjetski prihod od poluvodiča porast će za 17 posto u 2024.

Svjetski prihod od poluvodiča porast će za 17 posto u 2024.
Depositphotos

Predviđa se da će globalni prihod od poluvodiča porasti 16,8 posto u 2024. na ukupno 624 milijarde dolara, prema Gartneru. Predviđa se da će 2023. tržište pasti za 10,9 posto i dosegnuti 534 milijarde dolara.

"Na kraju smo 2023. i velika potražnja za čipovima koji podržavaju AI radna opterećenja, kao što su grafičke procesorske jedinice (GPU), neće biti dovoljna da spasi industriju poluvodiča od dvoznamenkastog pada u 2023.", rekao je Alan Priestley, potpredsjednik analitičara u Gartneru. "Smanjena potražnja od strane kupaca pametnih telefona i osobnih računala zajedno sa slabošću potrošnje podatkovnih centara/hiperskalera utječu na pad prihoda ove godine."

Međutim, predviđa se da će 2024. biti godina povratka u kojoj će prihodi za sve vrste čipova rasti, potaknuti dvoznamenkastim rastom na tržištu memorije. Predviđa se da će tržište memorije zabilježiti pad od 38,8 posto u 2023. i oporaviti se u 2024. rastom od 66,3 posto.

Slaba potražnja i pad cijena zbog goleme prekomjerne ponude dovest će do pada prihoda od NAND flash memorije za 38,8 posto i pada na 35,4 milijarde dolara prihoda u 2023. Tijekom sljedećih 3-6 mjeseci, cijene NAND industrije dosegnut će dno, a uvjeti će se poboljšati za dobavljače. Analitičari Gartnera predviđaju snažan oporavak u 2024., s rastom prihoda na 53 milijarde dolara, što je 49,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Zbog visoke razine prekomjerne ponude i nedostatka potražnje, dobavljači DRAM-a jure tržišnu cijenu kako bi smanjili zalihe. Tijekom četvrtog tromjesečja 2023., prevelika ponuda na tržištu DRAM-a će se nastaviti što će izazvati oporavak cijena. Međutim, puni učinak povećanja cijena vidjet će se tek 2024., kada se očekuje povećanje prihoda od DRAM-a za 88 posto na ukupno 87,4 milijarde dolara.

Razvoj generativne umjetne inteligencije (GenAI) i velikih jezičnih modela pokreću potražnju za implementacijom GPU-baziranih poslužitelja visokih performansi i akceleratorskih kartica u podatkovnim centrima. To stvara potrebu za akceleratorima radnog opterećenja koji će se postaviti u poslužitelje podatkovnog centra kako bi se podržalo i obučavanje i zaključivanje radnih opterećenja AI. Analitičari Gartnera procjenjuju da će do 2027. integracija tehnika umjetne inteligencije u aplikacije podatkovnih centara rezultirati s više od 20 posto novih poslužitelja uključujući akceleratore radnog opterećenja.