Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti

Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti

Danas se, po trinaesti put, obilježava Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti. Prema svjetskom istraživanju Adobea, 75% ljudi smatra da ne ostvaruje svoj kreativni potencijal, a svaki šesti vjeruje kako je kreativnost važna za ekonomiju i razvoj društva.  Zašto se onda prvi rezovi tijekom financijske krize rade na kreativnim područjima?

U pretpristupnim pregovorima, Europska komisija poslala je još krajem svibnja 2013. godine dopis nadležnim ministarstvima u kojem se ističe važnost kulturnih i kreativnih sektora. U njemu se naglašava kako je neophodno da ulaganja u kulturu i kreativnost gledamo kao strateško promišljanje koje je potrebno integrirati u razvojne strategije. Integrirane razvojne strategije ove industrije mogu povezati s ostalim sektorima u ekonomiji, primjerice turizmom, ICT industrijom, obrazovanjem i drugima.

SUMMIT KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA

Moguća rješenja ponudit će Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija i Hrvatska udruga poslodavaca – koordinacija kreativnih i kulturnih industrija koji po prvi puta u Hrvatskoj organiziraju Summit kreativnih i kulturnih industrija. Summit će se održati 21. – 22. svibnja 2015. godine u Muzeju suvremene umjetnosti gdje će se raspravljati, između ostalog, o podršci državne uprave kao o neprocjenjivom kotaču učinka poluge u smjeru privatnih ulaganja te o tome koje su zapreke u provođenju novih poslovnih modela.

Uvriježeno je mišljenje vodećih stručnjaka iz Klastera kako podrška Vladinog sektora kreativnim i kulturnim industrijama još nije dovoljno jaka. Jedna od glavnih prepreka je što ne postoji strukturna potpora razvoju kreativnih i kulturnih industrija te je potrebno definirati i provesti korekcije u sustavima javne uprave prilagođene njihovom razvoju.

„Trenutni cilj EU jest ulaganje 3% BDP-a u istraživanje i razvoj. Ovaj je cilj uspio usmjeriti pažnju na potrebu da i javni i privatni sektor ulažu u istraživanje i razvoj, ali je usredotočen na ulaganje umjesto na učinak.“, stoji u Europa 2020 – Strategiji za pametan, održiv i uključiv rast. Napominje se kako će na nacionalnoj razini države članice morati, između ostalog, revidirati i redovito nadzirati porezni sustav i sustav pomoći kako bi se posao isplatio, s posebnim naglaskom na slabo obrazovane osobe, istovremeno ukidajući mjere koje obeshrabruju samozapošljavanje, dati snažan poticaj provođenju Europskog kvalifikacijskog okvira stvaranjem nacionalnih kvalifikacijskih okvira te razvijati partnerstva između svijeta obrazovanja/osposobljavanja i posla, ponajprije uključivanjem socijalnih partnera u planiranje edukacije i pripremu osposobljavanja.

Dosadašnje studije izrađene u lokalnom i nacionalnom kontekstu pokazale su da je moguće i potrebno poticati ovaj sektor kroz javne politike jer on ima potencijala da ta ulaganja vrati kroz otvaranje novih radnih mjesta, poticanje gospodarskog razvoja, stvaranje suvremenog imidža teritorija kao i kroz razvoj turizma.

Kako bi Hrvatska mogla ostvariti svoj puni potencijal što se ulaganja tiče, nužna je veća podrška državne uprave s naglaskom na poticanje razvoja kreativnih i kulturnih industrija. Vrijeme je da Hrvatska pokrene svoj kreativni potencijal.

Još iz kategorije

Tehnologja otkrila kako se vježbalo u 2021. godini

Tehnologja otkrila kako se vježbalo u 2021. godini

16.01.2022.

I prošla je godina donijela mnoštvo prepreka. Uz sve s čime su se Garmin korisnici se borili prošle godine, zadržan je status quo u zdravstvenom i fitness režimu. Zahvaljujući Garmin Connect, interaktivnom alatu kojeg koriste milijuni ljubitelja fitnessa diljem svijeta za praćenje, analizu i dijeljenje fitness aktivnosti, možemo vidjeti da su Garmin korisnici ponovno imali rekordnu godinu.

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

16.01.2022.

Najnoviji Ericssonov IndustryLab izvještaj iz serije „Budućnost kompanija“ predviđa veliki zamah u transformaciji proizvodnih poduzeća u narednim godinama, uključujući brzi rast proizvodnih alata koje omogućuje ICT poput proširene stvarnosti, egzoskeleta i daljinskog upravljanja.

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.