Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti

Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti

Danas se, po trinaesti put, obilježava Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti. Prema svjetskom istraživanju Adobea, 75% ljudi smatra da ne ostvaruje svoj kreativni potencijal, a svaki šesti vjeruje kako je kreativnost važna za ekonomiju i razvoj društva.  Zašto se onda prvi rezovi tijekom financijske krize rade na kreativnim područjima?

U pretpristupnim pregovorima, Europska komisija poslala je još krajem svibnja 2013. godine dopis nadležnim ministarstvima u kojem se ističe važnost kulturnih i kreativnih sektora. U njemu se naglašava kako je neophodno da ulaganja u kulturu i kreativnost gledamo kao strateško promišljanje koje je potrebno integrirati u razvojne strategije. Integrirane razvojne strategije ove industrije mogu povezati s ostalim sektorima u ekonomiji, primjerice turizmom, ICT industrijom, obrazovanjem i drugima.

SUMMIT KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA

Moguća rješenja ponudit će Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija i Hrvatska udruga poslodavaca - koordinacija kreativnih i kulturnih industrija koji po prvi puta u Hrvatskoj organiziraju Summit kreativnih i kulturnih industrija. Summit će se održati 21. - 22. svibnja 2015. godine u Muzeju suvremene umjetnosti gdje će se raspravljati, između ostalog, o podršci državne uprave kao o neprocjenjivom kotaču učinka poluge u smjeru privatnih ulaganja te o tome koje su zapreke u provođenju novih poslovnih modela.

Uvriježeno je mišljenje vodećih stručnjaka iz Klastera kako podrška Vladinog sektora kreativnim i kulturnim industrijama još nije dovoljno jaka. Jedna od glavnih prepreka je što ne postoji strukturna potpora razvoju kreativnih i kulturnih industrija te je potrebno definirati i provesti korekcije u sustavima javne uprave prilagođene njihovom razvoju.

„Trenutni cilj EU jest ulaganje 3% BDP-a u istraživanje i razvoj. Ovaj je cilj uspio usmjeriti pažnju na potrebu da i javni i privatni sektor ulažu u istraživanje i razvoj, ali je usredotočen na ulaganje umjesto na učinak.“, stoji u Europa 2020 - Strategiji za pametan, održiv i uključiv rast. Napominje se kako će na nacionalnoj razini države članice morati, između ostalog, revidirati i redovito nadzirati porezni sustav i sustav pomoći kako bi se posao isplatio, s posebnim naglaskom na slabo obrazovane osobe, istovremeno ukidajući mjere koje obeshrabruju samozapošljavanje, dati snažan poticaj provođenju Europskog kvalifikacijskog okvira stvaranjem nacionalnih kvalifikacijskih okvira te razvijati partnerstva između svijeta obrazovanja/osposobljavanja i posla, ponajprije uključivanjem socijalnih partnera u planiranje edukacije i pripremu osposobljavanja.

Dosadašnje studije izrađene u lokalnom i nacionalnom kontekstu pokazale su da je moguće i potrebno poticati ovaj sektor kroz javne politike jer on ima potencijala da ta ulaganja vrati kroz otvaranje novih radnih mjesta, poticanje gospodarskog razvoja, stvaranje suvremenog imidža teritorija kao i kroz razvoj turizma.

Kako bi Hrvatska mogla ostvariti svoj puni potencijal što se ulaganja tiče, nužna je veća podrška državne uprave s naglaskom na poticanje razvoja kreativnih i kulturnih industrija. Vrijeme je da Hrvatska pokrene svoj kreativni potencijal.