Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

Foto: DepositPhotos

Vjerovalo se da će virtualna i proširena stvarnost, poznatija pod skraćenicama VR i AR, biti istinski tehnološki hit na tržištu, ali sve prognoze otprije dvije i tri godine ipak su pogriješile jer svega trećina lidera u tehnološkoj industriji vjeruje da će doći do neke pozitivne promjene.

Odnosno, manji broj njih vjeruje da će te tehnologije doživjeti neku renesansu dogodine, dok njih osjetno više vjeruje da to neće biti tako. Iako, do 2021. brojka prodanih VR i AR uređaja trebala bi dosegnuti 121 milijun, skoro pa šest puta više nego u 2018. Glavni pokretač, očekivano, jest gaming industrija. S obzirom da tehnologija još uvijek nije na vrhunskoj razini koja bi opravdala ulaganje u skupocjene uređaje. No, ono što se zna jest da 70 posto vlasnika VR ili AR uređaja igra igre.

Ništa čudno, VR i AR su simulacija svega oko nas svakako se može pretočiti u ono virtualno i na taj način pomoći da se nešto savlada, da se nešto shvati i da se ljudi zabave. Upravo to je dio koji bi mogao poslužiti da se VR i AR udalje od gaming industrije te uključi u druge, što bi garantiralo rast isporuka, prodaje, prihoda i u konačnici profita.

No, postoje i neki problemi, već sad. Iako se za AR vjerovali da bi trebao biti potpuno hit, to se nije dogodilo. Uređaji namijenjeni za tu tehnologiju su tijekom prošle godine dosegnuli 5,5 milijuna prodanih jedinica, od čega je 4,5 milijuna bilo na komercijalnom tržištu. Dakle, osjetno manje nego VR uređaji sa svojih 30 milijun jedinica.

Sve u svemu, iako je potencijal tehnologije enorman, kompanije još uvijek gledaju kako se ona može implementirati u njihovo poslovanje pa da izvuku što veći interes. Zato se zasad čini da je zastoj jer konkretnije koristi nema, ali uskoro bi možda lavina mogla krenuti te će ta trećina lidera ispasti vizionari i imat će pokoji korak prednosti nad konkurencijom...

Još iz kategorije

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

21.11.2019. komentiraj

Hrvatska gospodarska komora i ove je godine dodijelila nagradu Zlatna kuna koja je večeras dodijeljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i tako je u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Pirić Montage, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Nanobit, a u kategoriji Veliko trgovačko društvo Cedevita. Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Zagrebačka banka, dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Croatia osiguranje. Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Rasco, a u kategoriji Post startup tvrtki Diversitas IT sustavi.

Usporavanje rasta robne razmjene EU

Usporavanje rasta robne razmjene EU

21.11.2019. komentiraj

Europska je unija u prvih devet mjeseci, unatoč globalnom usporavanju i rastućem protekcionizmu, ostvarila tek nešto niže godišnje stope rasta izvoza i uvoza nego u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost izvoza je povećana 3,6%, a uvoza za 4,9%. Pritom su kretanje tečaja eura prema dolaru i ostalim valutama vezanim uz dolar te kretanje cijene sirove nafte na globalnom tržištu imali suprotan utjecaj na ostvarena kretanja.

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

21.11.2019. komentiraj

Slack nastavlja pad i lako je moguće da će ga Microsoft sa svojim Teams u konačnici uništiti, barem što se tiče borbe za vrh i ozbiljnijeg načina poslovanja. Jer, kompanija ne samo što ima manje korisnika na dnevnoj razini, a riječ je o deset milijuna u odnosu na 13 milijuna Teamsa, već se osjeti pad i po pitanju cijene dionica.