Stvara se novi svjetski poredak u tehnologiji

Stvara se novi svjetski poredak u tehnologiji

Foto: DepositPhotos

Institut Future Today iz Sjedinjenih Američkih Država smatra da je Kina napravila izniman iskorak ove godine po pitanju umjetne inteligencije i prikupljanja podataka. Do te mjere da zapravo stvara “novi svjetski poredak u tehnologiji”. Te ocjene svakako imaju smisla i težinu.

"Bez obzira što se usporio rast kineske ekonomije, bila bi greška pretpostaviti da je Kina izgubila utjecaj", stoji kao ocjena u izvješću Instituta Future Today.

Tako nešto svakako je istina jer umjetna inteligencija i prikupljanje podataka kritične su digitalne infrastrukture, iznimno povezane jedna s drugom. Jer, što se više podataka prikuplja, to umjetna inteligencija više napreduje. Zato su analiza i obrada tih podataka bitni, u smislu da budu što razvijeniji kvalitetniji.

Ali, nije pošteno navoditi samo tehnološki napredak kao takav, njega ne bi bilo bez ljudske snage. A Kina je i u tom segmentu učinila puno te shvatila da mora ulagati upravo u ljude, što se proteklih desetljeća itekako zanemarivalo. Zato je ojačan srednji sloj, što se postiglo dostupnijim obrazovanjem i edukacijom. Koji su bili ciljani upravo u smjeru onoga što Kini treba za razvoj.

Pa tako Kina ima radnu snagu koja spremno ulazi u novu digitalnu eru, zna baratati podacima, alatima i umjetnom inteligencijom, što usmjerava napredak i ubrzava ga. Institut smatra da je Kina napokon počela koristiti prednost broja stanovnika, koji su sve bliže 1,5 milijardi.

"Zahvaljujući svim tim naporima, Kina će sigurno zadržati dominaciju nad SAD-om u ovoj godini. Ta će se dominacija preliti i na bioinženjering te istraživanje svemira", navodi Institut.

Ipak, kad se gleda devet najutjecajnijih kompanija svijeta po pitanju novih i ključmnih tehnologija, tri su kineske, a šest je američkih. One iz Kine su Baidu, ALibaba Group Holding i Tencent Holdings, dok su američke Google, Microsoft, Amazon, Facebook, IBM i Apple.

Svejedno, do 2030. bi Kina trebala biti uvjerljivo najdominantnija na području umjetne inteligencije i trebala bi prva imati mobilnu mrežu šeste generacije (6G).

Još iz kategorije

Poduzetnici smatraju kako su previsoki porezi i nameti glavni uzroci rada na crno

Poduzetnici smatraju kako su previsoki porezi i nameti glavni uzroci rada na crno

06.06.2020. komentiraj

Procjene sive ekonomije su rađene redovito u zadnjim desetljećima. Ovisno o metodologijama, brojke se razlikuju. Sigurno je da se radi o gubitcima u desecima milijardi kuna, to jest i o značajnim postocima hrvatskog BDP-a. Prema svim relevantnim istraživanjima, Hrvatska uz Bugarsku ima najveći postotak sive ekonomije u Europi, a ovisno o istraživanju on se kreće od 25 posto do čak 35 posto.

CroAI Briselu šalje tri ključne smjernice za europski zakonodavni okvir o umjetnoj inteligenciji

CroAI Briselu šalje tri ključne smjernice za europski zakonodavni okvir o umjetnoj inteligenciji

05.06.2020. komentiraj

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) u Zagrebu je predstavila svoje s mjernice za poticanje razvoja umjetne inteligencije u Europi kao osvrt na Bijelu knjigu o u mjetnoj inteligenciji Europske komisije, koja je u javnoj raspravi još tjedan dana.

IDC: Prognoze za tržište tableta u 2020. slabe, ali 2021. bi trebala donijeti preokret

IDC: Prognoze za tržište tableta u 2020. slabe, ali 2021. bi trebala donijeti preokret

05.06.2020. komentiraj

Tableti se proteklih godina ne prodaju najbolje, ali tijekom pandemije koronavirusa pokazalo se da nisu na top listi prioriteta potrošača, zbog čega je tijekom prvog kvartala ove godine došlo do pada isporuka od 9,6 posto.