Softverski roboti kroz automatizaciju ubrzano preuzimaju obavljanje poslova od ljudi

Softverski roboti kroz automatizaciju ubrzano preuzimaju obavljanje poslova od ljudi

Foto: DepositPhotos

Roboti još uvijek ne oduzimaju ljudima poslove, niti su spremni za osvajanje svijeta kao što možemo vidjeti u filmovima. Ali, posljednje izvješće koje nudi IDC, sugerira da će vrlo brzo situacija biti bitno drugačija. Barem kad se radi o poslovima koje će roboti raditi umjesto ljudi.

Također, treba imati na umu i da se pod pojmom robot ne misli doslovno na robote kakve zamišljamo već to može biti i softver koji automatizira poslovni proces. Upravo se na takvim "robotima" bazira ono što IDC navodu u izvješću pod nazivom "Content Intelligence for the Future of Work" ili "sirovo" na hrvatskom - Sadržajna inteligencija za radnu budućnost.

Konkretnije, ovakvi "roboti" objedinjeni su pod skraćenicom IPA, koja ne označava pivo već inteligentne procese automatizacije. Za to već postoji tržište i pod njime su sadržajna inteligencija te RPA ili automatizacija robotskih procesa. Trenutno to tržište vrijedi 13,1 milijardi američkih dolara, a do 2023. bit će na 20,7 milijardi dolara.

Najzanimljiviji detalj istraživanja jest onaj oko poslova, odnosno, utjecaja na poslove koje trenutno obavljaju ljudi. Kroz naredne dvije godine će se bilježiti 50 posto više softverskih robota no što je trenutna situacija i oni ne bi trebali zamijeniti ljude već im pomoći u obavljanju posla, kao dodatni alat, jednak kao svi oni prije. Bar za početak jer većinom alati kroz povijest nisu mogli obavljati sve sami, bez ljudskog uplitanja.

Jasno, to povećanje ne odnosi se na sve, ali uzorak od 500 velikih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Australiji svakako je podosta relevantan. Dakle, veliki se okreću automatizaciji na vrlo opširan način te polako traže načine kako učiniti "digitalne zaposlenike" još učinkovitijima. Stoga, nadajmo se da će dok ne postanu iznimno učinkoviti postojati alternative za ljude koji će ostajati bez posla.

Još iz kategorije

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

07.08.2020. komentiraj

U narednom će periodu novi vlak bečke podzemne željeznice najprije biti podvrgnut detaljnim ispitivanjima kako bi se osigurali uvjeti za njegovo puštanje u promet. Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien” početkom srpnja predstavilo je prvi potpuno automatizirani vlak podzemne željeznice. Naime, isporučen je prvi od 34 vlakova nove generacije koji se proizvode u Siemensovim pogonima u bečkom okrugu Simmering. Kako ističu iz Siemensa, ovaj je vlak zahvaljujući brojnim inovacijama i digitalnim rješenjima jedan od najmodernijih vlakova podzemne željeznice na svijetu.

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

07.08.2020. komentiraj

U današnje vrijeme brojne vrhunske fotografije snimljene su pametnim telefonima koji su svojom dostupnošću podržali popularizaciju fotografije. Pametne telefone danas često koriste i vrhunski fotografi, a Huawei je zato odlučio okupiti radove poznatih hrvatskih i slovenskih fotografa raznih profila na izložbi nazvanoj 'Trenutak'.

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

05.08.2020. komentiraj

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir. Ukupan iznos od 22 milijarde eura za narednu financijsku perspektivu gotovo je dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura.