Softverski roboti kroz automatizaciju ubrzano preuzimaju obavljanje poslova od ljudi

Softverski roboti kroz automatizaciju ubrzano preuzimaju obavljanje poslova od ljudi

Foto: DepositPhotos

Roboti još uvijek ne oduzimaju ljudima poslove, niti su spremni za osvajanje svijeta kao što možemo vidjeti u filmovima. Ali, posljednje izvješće koje nudi IDC, sugerira da će vrlo brzo situacija biti bitno drugačija. Barem kad se radi o poslovima koje će roboti raditi umjesto ljudi.

Također, treba imati na umu i da se pod pojmom robot ne misli doslovno na robote kakve zamišljamo već to može biti i softver koji automatizira poslovni proces. Upravo se na takvim "robotima" bazira ono što IDC navodu u izvješću pod nazivom "Content Intelligence for the Future of Work" ili "sirovo" na hrvatskom - Sadržajna inteligencija za radnu budućnost.

Konkretnije, ovakvi "roboti" objedinjeni su pod skraćenicom IPA, koja ne označava pivo već inteligentne procese automatizacije. Za to već postoji tržište i pod njime su sadržajna inteligencija te RPA ili automatizacija robotskih procesa. Trenutno to tržište vrijedi 13,1 milijardi američkih dolara, a do 2023. bit će na 20,7 milijardi dolara.

Najzanimljiviji detalj istraživanja jest onaj oko poslova, odnosno, utjecaja na poslove koje trenutno obavljaju ljudi. Kroz naredne dvije godine će se bilježiti 50 posto više softverskih robota no što je trenutna situacija i oni ne bi trebali zamijeniti ljude već im pomoći u obavljanju posla, kao dodatni alat, jednak kao svi oni prije. Bar za početak jer većinom alati kroz povijest nisu mogli obavljati sve sami, bez ljudskog uplitanja.

Jasno, to povećanje ne odnosi se na sve, ali uzorak od 500 velikih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Australiji svakako je podosta relevantan. Dakle, veliki se okreću automatizaciji na vrlo opširan način te polako traže načine kako učiniti "digitalne zaposlenike" još učinkovitijima. Stoga, nadajmo se da će dok ne postanu iznimno učinkoviti postojati alternative za ljude koji će ostajati bez posla.

Još iz kategorije

U Beču do kraja 2020. tisuću e-punionica

U Beču do kraja 2020. tisuću e-punionica

17.01.2020. komentiraj

Bečko energetsko poduzeće „Wien Energie“ kontinuirano razvija gradsku infrastrukturu za punjenje električnih automobila. Postavljanje e-punionica i prelazak na električnu mobilnost ključni su za ispunjenje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Naime, automobili koji se pune „zelenom“ električnom energijom za vrijeme svoga trajanja proizvedu i do 75 % manje stakleničkih plinova od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Hrvatska nadmašila razvijenije zemlje u digitalnom učenju

Hrvatska nadmašila razvijenije zemlje u digitalnom učenju

17.01.2020. komentiraj

Centar za europske političke studije (CEPS) istražio je uspješnost europskih zemalja u digitalnom učenju i ustanovio da su Estonija, Nizozemska i Finska napredovale u digitalnom obrazovanju, dok su se Italija i Njemačka našle na začelju ljestvice.

Blagi rast deficita u robnoj razmjeni EU s ostatkom svijeta

Blagi rast deficita u robnoj razmjeni EU s ostatkom svijeta

16.01.2020. komentiraj

Prema svježe objavljenim podacima Eurostata, u prvih je jedanaest mjeseci prošle godine ukupna vrijednost robnog izvoza EU na godišnjoj razini povećana za 3,5%, a uvoza za 3,6%, tako da je deficit robne razmjene povećan s 22,6 milijardi eura u 2018. na 25,8 milijardi eura. Osim toga, u skladu s usporavanjem globalnog rasta i rasta EU u prošloj godini i rastućim trgovinskim protekcionizmom, ostvarene su stope rasta izvoza i uvoza EU bile niže nego u prethodnoj godini, kada su u istom razdoblju iznosile 4,9% i 6,8%.