Sindikat radnika Googlea podnio prijavu o kršenju prava zaposlenika

Sindikat radnika Googlea podnio prijavu o kršenju prava zaposlenika

Foto: DepositPhotos

Sindikat radnika Alphabeta (AWN - Alphabet Workers Union) ne gubi vrijeme i predao je žalbu američkom Nacionalnom odboru za prava radnika (NRLA - National Labor Relations) zbog postupaka Googleovog partnera Adecca prema zaposlenicima koji rade na ugovore, odnosno, na određeno.

Uprava Googleovog podatkovnog centra u Južnoj Karolini navodno je na ilegalan način ušutkavala nezadovoljne nezaposlenike. Zabranjeno im je raspravljati o plaći, a tehničarka Shannon Wait navodi kako je suspendirana nakon postavljanja statusa na Facebook, u kojem navodi pridruživanje sindikatu zbog lošeg odnosa prema zaposlenicima.

I to nije sve, čak je protiv nje pokrenuta istraga "zbog opasnosti za sigurnost". Kad se sve skupa pročulo, AWN je dobio prvu istinsku priliku za reakciju i pokazivanje ima li snage boriti se za promjene na bolje u jednoj od najbogatijih i najmoćnijih kompanija svijeta.

Dakle, ovo će se uvijek pamtiti kao prva službena žalba od strane AWN-a, a vidjet ćemo hoće li biti i posljednja. Treba napomenuti i da je zanimljiva po tome što ide direktno u srž problema, a ne u smjeru traženja nagodbi. Jer, nagodbe bi se odnosile samo na stalno zaposlene, što bi one koji rade na ugovor ponovno ostavilo na vjetrometini, kao cijelo ovo vrijeme. Upravo zbog njih, kao i sličnih slučajeva, je Sindikat i osnovan.

Kako se u ovim trenucima čini, pritisa od strane AWN-a samo će dodatno podići tenzije i odnos na relaciji kompanija-radnici samo će postati napetiji. Naime, teško je preko noći promijeniti praksu od koje ona moćnija strana ima više koristi od one koja se može smatrati slabijom ili potlačenom.

Ali, mala pobjeda AWN-a već je u tome što se nakon godina i godina suzbijanja svakog organiziranog djelovanja u Alphabetu uopće uspio osnovati pa na taj način počeo djelovati kao legitimno predstavničko tijelo zaposlenih u toj kompaniji.

Još iz kategorije

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

05.10.2022.

Događanja u svijetu kao što su pandemija COVID-19, klimatske promjene, zagađenje zraka te zahtjevi za vođenjem zdravijeg života ali i rast životnog standarda, mijenjaju iz dana u dan naše svakodnevne navike.

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

05.10.2022.

Infobip okupio je preko 900 svojih inženjera iz cijelog svijeta na dvodnevnoj Dev Days konferenciji koja se od 3. do 4. listopada održava u Infobipovom kampusu Alpha Centauri u Zagrebu. Riječ je o već tradicionalnom godišnjem okupljanju Infobipovih inženjera, stručnjaka za razvoj proizvoda i korporativnu sigurnost koji razmjenjuju znanja i prakse.

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

04.10.2022.

Apple će od 5. listopada cijene aplikacija u App Storeu i kupnje unutar njih povećati u svim zemljama i teritorijima koji koriste vaolutu euro. Ta povećanja, kako objašnjavaju u američkoj kompaniji, su rezultat trenutne slabosti eura u odnosu na američki dolar.