Sigurnost Internet of Things uređaja upitna

Sigurnost Internet of Things uređaja upitna

Foto: Samsung

Pametne stvari su budućnost ili su barem tako predstavljene sudionicima ovogodišnjeg CES sajma. Dok se mnogi vesele automatizaciji kuća i pametnim uređajima, tvrtke koje se bave izradom uređaja koji sačinjavaju Internet of Things pojam, moraju podosta poraditi na sigurnosti uređaja iz ove domene.

Kompanija Proofpoint, koja se bavi istraživanjem velikih spam i phishing kampanja, je otkrila da je tijekom dvotjednog razdoblja prije ovogodišnjeg CES-a, uspješnom globalnom hakerskom kampanjom napadnuto i manipulirano s više od 100 tisuća potrošačkih naprava, uključujući pametne uređaje, usmjerivače i ostale uređaje, putem kojih je poslano 750 tisuća malicioznih e-mail poruka.

Napadi su počeli 23. prosinca, te je otprilike tri četvrtine malicioznih poruka poslano s običnih računala i pametnih telefona, a više od 25 posto e-mail poruka poslano je s uređaja koji spadaju u Internet of Things skupinu.

Ono što najviše zabrinjava je činjenica da uređaji nisu bili zaraženi trojanskim konjem ili nekim drugim softverom za upravljanje na daljinu, već je sigurnost tih uređaja toliko slaba da su hakeri bili u mogućnosti iskoristiti postojeći softver koji se već nalazi na uređajima. Prema mišljenju kompanije koja je provela istraživanje, mnogi od tih uređaja imali su otvorene telnet, SSH i SMTP, što znači da su hakeri morali probiti samo defaultno korisničko ime i lozinku za prijavu, te postaviti program da šalje malicioznu e-mail poštu. U ovom slučaju, vlasnici zaraženih uređaja nisu niti mogli primijetiti razlike u radu uređaja, jer slanje hrpe e-mail pošte i nije toliko zahtjevno za uređaj.

Najgori dio od svega je što su ti uređaji i dalje zaraženi, a takvi će i ostati sve dok se ne odspoje s interneta ili dobiju sigurnosnu nadogradnju od svojih proizvođača.

Još iz kategorije

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

16.11.2019. komentiraj

Gotovo svi koristimo mobitele, i to prosječno skoro pet sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanje, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s trendom digitalizacije te da su zadovoljni njenom razinom u zemlji, no bez obzira na to žele više inovacija, digitalnih rješenja i usluga u gotovo svim sferama svakodnevnog života.

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

16.11.2019. komentiraj

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.