Sedam najtraženijih tehničkih vještina u 2013. godini

Sedam najtraženijih tehničkih vještina u 2013. godini
Fotolia

Ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka usavršavanje tehničkih znanja, pravo je vrijeme da krenete u njenu realizaciju. No, gdje početi? S toliko dostupnih programskih jezika, platformi, protokola i tehnologija teško je znati na što se fokusirati u ograničeno slobodno vrijeme. Na temelju anketa i podataka koje su prikupili tijekom prošle godine tehnološki portali su načinili listu od sedam najtraženijih tehničkih vještina u 2013. godini.

7. Sve što ima veze s „računalnim oblakom“

Groznica računarstva u oblaku ne jenjava, a o čemu svjedoči neprestana potražnja za kadrom koji se razumije u te tehnologije. Tvrtke traže programere koji se većinom specijaliziraju za virtualizaciju i razvoj sustava za ponudu softvera i platformi u obliku usluga. Prema istraživanju svjetskih tehnoloških portala 25% IT direktora u svjetskim kompanijama u 2013. godini planira zaposliti ljude s cloud computing kompetencijama.

6. Menadžment IT projekata

Zanimljivo je da je od traženih vještina u ovom tehnološkom sektoru čak uopće nije tehnološka. Rad na programskom kodu, računalnim infrastrukturama i arhitekturi podatkovnih centara su važne stvari, no, sve to nema nikakvog smisla ako ne postoji netko tko će projekt izrade i implementacije rješenja voditi od početka do kraja. Zbog mogućnosti da to naprave, certificirani projektni menadžeri su u pravilu dobro plaćeni. 40% direktora u IT tvrtkama izjasnilo se kako će u 2013. godini trebati menadžere za IT projekte.

5. JavaScript (i prateće tehnologije)

JavaScript je programski jezik koji web sadržaje čini interaktivnima. Potreba za dobrim JavaScript programerima je posebice velika u današnje vrijeme, u kojem je poplava tablet računala i pametnih telefona smijenila Adobeov Flash kao vodeću tehnologiju za izradu interaktivnih mrežnih sadržaja. Ako želite naučiti programiranje za web, JavaScript je jezik kojeg svakako trebate znati.

4. Java / J2EE

Poznavanje Java i J2EE razvojnih platformi sve se više susreće kao preduvjet pri zapošljavanju u tehnološkim tvrtkama. Za razliku od novih tehnologija, poput razvojnih platformi za Android OS i HTML5 jezika, potražnja za vještinama programiranja u Java razvojnim okolinama je bila prilično ujednačena tijekom posljednjih nekoliko godina. No, u zadnje vrijeme bilježi porast interesa.

3. PHP / MySQL

Iako mu možda nedostaje privlačnost programiranja za mobilne platforme i šarm novih tehnologija za programiranje web aplikacija, PHP je i dalje vrlo bitan. Taj skriptni programski jezik otvorenog koda pokreće više od 20 milijuna internetskih stranica diljem svijeta, među ostalim i neke koje vjerojatno i sami redovito posjećujete i koristite - primjerice Facebook i Wikipediju. Svaki blog, portal s vijestima ili bilo koja druga stranica koja koristi Wordpress ili Drupal sustav za upravljanje sadržajem koristi i PHP.

2. Razvoj na iOS platformi

Ne iznenađuje kako je potraga za programerima na Appleovoj iOS platformi vrlo velika. Brojni poslodavci traže kadar sa znanjem rada u Xcode integriranoj razvojnoj okolini te sa znanjem Objective-C programskog jezika. S obzirom na to da potražnja za Appleovim tablet računalima i pametnim mobilnim telefonima ne jenjava, jednako tako ne jenjava potražnja za stručnjacima koji u sklopu tog sustava znaju i mogu ponuditi kvalitetna tehnološka rješenja.

1. HTML5 / CSS

Bez HTML jezika ne bi postojao Internet kakvog danas znamo. Ovaj jednostavan jezik za označavanje sadržaja predstavlja temeljni građevni materijal svake stranice koja se nalazi na Internetu. CSS (Cascading Style Sheets) jezik se brine da te stranice izgledaju ljepše, a JavaScript osigurava neophodnu interaktivnost.  Samim time je prirodno da je potražnja za znanjem računalnog jezika koji čini srce i dušu Interneta  iznimno velika. Dodatni je bonus u tome što ga je relativno jednostavno naučiti u usporedbi s ostalim kandidatima na listi!