Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

Foto: DepositPhotos

Roboti su realna prijetnja ljudima, u smislu poslova koje će obavljati, što pokazuje istraživanje provedeno od strane Sveučilišta Oxford. Naime, prema njemu, do 2030. godine bi roboti diljem svijeta trebali preuzeti oko 20 milijuna poslova u proizvodnim granama. Dakle, samo će se nastaviti trend koji je već sad započeo i ubrzavat će se s napretkom tehnologije.

Samo, dok se ovo istraživanje za nešto više od deset godina pred nama čini katastrofičnim, postoji i ono umjerenije vezano za 2025., koje daje možda realniju sliku onoga što nas točno čeka. Konkretnije, navodi se da roboti neće negativno utjecati na broj radnih mjesta. Dapače, ta bi takozvana robotska revolucija trebala donijeti 58 milijuna novih poslova u sljedećih pet godina.

Primjerice, do 2022. strojevi će po prvi put nadmašiti ljude u poslovima vezanim uz informacije i obradu podataka po broju utrošenih radnih sati. Čak i u dijelovima vezanim uz donošenje odluka i shvaćanju zadataka, koje su trenutačno u sferi ljudskog donošenja zaključaka i odluka, roboti će uzeti 28 posto od ukupnog broja utrošenih radnih sati. Danas je ta brojka na 19 posto. Većina kompanija predviđa kako će automatizacija poslova potaknuti rast ljudskog angažmana u novim ulogama.

Ima još dubine u svemu. Gledajući na široj skali, trebat će uložiti puno truda kako bi se uspješno prebrodile očekivane poteškoće u snažnom strukturnom pomaku po pitanju radnika. Naime, iako se očekuje porast broja novih poslova za 58 milijuna na globalnoj razini, valja uzeti u obzir kako će 75 milijuna postojećih radnih mjesta biti izgubljeno, a pritom će nastati 133 milijuna novih. I tome treba pridodati još ovih 20 milijuna samo u proizvodnji.

Dakle, jasno je da treba donijeti neke smjernice za tranziciju ili bi moglo doći do društvenih nemira, katastrofa koje će učiniti svijet tužnijim mjestom, u svakom slučaju... Tako nešto neće spasiti ni činjenica koju navodi Oxford, da će 2030. roboti donositi prihode od pet bilijuna američkih dolara, sve zahvaljujući boljoj produktivnosti i performansama no što pokazuju ljudi. A i manjim troškovima, u konačnici.

Još iz kategorije

Javni prijevoz u Beču popularniji od osobnih automobila uz uvođenje električnih ali i autonomnih autobusa

Javni prijevoz u Beču popularniji od osobnih automobila uz uvođenje električnih ali i autonomnih autobusa

17.02.2020. komentiraj

Bečka se gradska uprava već godinama zalaže za smanjenje emisije ugljikovog dioksida i automobilskog prometa u svom gradu tako što poboljšava mrežu javnog prijevoza. O uspješnosti mjera gradske uprave svjedoči i činjenica da je ove godine postavljen novi rekord od 852.000 prodanih godišnjih karata za javni prijevoz, što je porast od 30.000 karata u odnosu na prethodnu godinu i nevjerojatnih pola milijuna karata u odnosu na 2011. godinu. Time je broj godišnjih karata četvrtu godinu zaredom premašio broj prijavljenih osobnih automobila.

Znatno bolji rezultati robne razmjene EU27 u odnosu na EU28

Znatno bolji rezultati robne razmjene EU27 u odnosu na EU28

17.02.2020. komentiraj

Dinamika rasta robnog izvoza EU27 je u 2019. godini bila nešto veća nego u prethodnoj godini, točnije izvoz je na godišnjoj razini povećan 3,5% dok je u prethodnoj godini njegov rast iznosio 3,2%. Rast uvoza je istodobno znatno usporen, sa 7,7% u 2018. na  samo 1,3% u prošloj godini tako da je došlo do rasta suficita EU27 u robnoj razmjeni s trećim zemljama za 31,9% na godišnjoj razini.

Samo 3 od top 100 internacionalnih zračnih luka prolazi osnovne sigurnosne provjere

Samo 3 od top 100 internacionalnih zračnih luka prolazi osnovne sigurnosne provjere

17.02.2020. komentiraj

Vrijeme čini svoje i načini na koje štitimo sigurnost mijenja se zahvaljujući domišljatosti onih koji nam je žele narušiti. Tako nešto ne odnosi se samo na internetsku sigurnost već i sigurnost u stvarnom nam životu, zbog čega podatak da samo tri od sto najboljih međunarodnih zračnih luka prolazi testove jest alarmantna.