Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

Foto: DepositPhotos

Roboti su realna prijetnja ljudima, u smislu poslova koje će obavljati, što pokazuje istraživanje provedeno od strane Sveučilišta Oxford. Naime, prema njemu, do 2030. godine bi roboti diljem svijeta trebali preuzeti oko 20 milijuna poslova u proizvodnim granama. Dakle, samo će se nastaviti trend koji je već sad započeo i ubrzavat će se s napretkom tehnologije.

Samo, dok se ovo istraživanje za nešto više od deset godina pred nama čini katastrofičnim, postoji i ono umjerenije vezano za 2025., koje daje možda realniju sliku onoga što nas točno čeka. Konkretnije, navodi se da roboti neće negativno utjecati na broj radnih mjesta. Dapače, ta bi takozvana robotska revolucija trebala donijeti 58 milijuna novih poslova u sljedećih pet godina.

Primjerice, do 2022. strojevi će po prvi put nadmašiti ljude u poslovima vezanim uz informacije i obradu podataka po broju utrošenih radnih sati. Čak i u dijelovima vezanim uz donošenje odluka i shvaćanju zadataka, koje su trenutačno u sferi ljudskog donošenja zaključaka i odluka, roboti će uzeti 28 posto od ukupnog broja utrošenih radnih sati. Danas je ta brojka na 19 posto. Većina kompanija predviđa kako će automatizacija poslova potaknuti rast ljudskog angažmana u novim ulogama.

Ima još dubine u svemu. Gledajući na široj skali, trebat će uložiti puno truda kako bi se uspješno prebrodile očekivane poteškoće u snažnom strukturnom pomaku po pitanju radnika. Naime, iako se očekuje porast broja novih poslova za 58 milijuna na globalnoj razini, valja uzeti u obzir kako će 75 milijuna postojećih radnih mjesta biti izgubljeno, a pritom će nastati 133 milijuna novih. I tome treba pridodati još ovih 20 milijuna samo u proizvodnji.

Dakle, jasno je da treba donijeti neke smjernice za tranziciju ili bi moglo doći do društvenih nemira, katastrofa koje će učiniti svijet tužnijim mjestom, u svakom slučaju... Tako nešto neće spasiti ni činjenica koju navodi Oxford, da će 2030. roboti donositi prihode od pet bilijuna američkih dolara, sve zahvaljujući boljoj produktivnosti i performansama no što pokazuju ljudi. A i manjim troškovima, u konačnici.

Još iz kategorije

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

23.09.2019. komentiraj

CARNET-ova konferencija za korisnike okupit će, od 6. do 8. studenoga, više od 1200 nastavnika, učitelja, ravnatelja, obrazovnih stručnjaka i IKT profesionalaca te drugih sudionika iz obrazovnog sustava, a otvara ju Igor Rudan.

Završen još jedan Weekend Media Festival

Završen još jedan Weekend Media Festival

22.09.2019. komentiraj

I ove godine u vrijeme kada ljeto polako ustupa mjesto jeseni Rovinj je bio mjesto susreta medijskih profesionalaca, marketingaša i PR-ovaca na još jednom i to dvanaestom po redu Weeken Media Festivalu. A brojke su impresivne.

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

22.09.2019. komentiraj

Nikad se nisam bojala, pjevala sam pjesme koje nitko ne bi pjevao, poručila je Severina Kojić na jednom od najposjećenijih panela Tko to tamo peva: Novi val glazbenih trendova u regiji na kojem se raspravljalo o novom glazbenom žanru, kombinaciji folka i hip-hopa, koji je pokorio cijelu regiju. Uz Severinu, na panelu su sudjelovali i Tonči Huljić, Relja Milanković Reksona i Stefan Đurić Rasta.