Roboti će preuzeti 50 milijuna poslova u idućem desetljeću

Roboti će preuzeti 50 milijuna poslova u idućem desetljeću

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Kompanija McKinsey provela je istraživanje koje ukazuje na činjenicu da će više od 90 milijuna zaposlenih u Europi morati usavršiti neke posebne vještone kako bi zadržali postojeće poslove.

Riječ je o 40 posto radne snage u Europi, a razlog za to jesu - roboti. Ili, konkretnije rečeno, automatizirani procesi, koji već u ovom desetljeću postavljaju u rizik 51 milijun poslova. Naravno, to je napredak i od njega ne treba bježati, ali kreatori takve situacije i ljudi na bitnim položajima ne smiju bježati od odgovornosti za sve te milijune koji moraju dobiti priliku za alternativu.

I dok sve ovo sugerira kako će roboti zauzeti ljudske pozicije, pozitivan dio istraživanja pokazuje da će rast zaposlenosti u drugim sektorima, koji nisu dio proizvodnje i općenito industrija vezanih uz automatizirane procere, biti ubrzan. Ali, kako god se to okrene, činjenica jest da će se zaposleni morati prilagođavati situaciji. I to već kroz sljedećih nekoliko godina.

Ujedno, u tehnološkom sektoru će se stvoriti cijeli niz prilika, ali za "zgrabiti" ih će biti potrebno baratati posebnim vještinama, koje će tek postati poznatije kako ide vrijeme. Upravo zato McKinsey navodi u istraživanju da će Europa zabilježiti do 2030. manjak od šest milijuna zaposlenih. Stoga, već sad je potrebno raditi na načinima kako spriječiti takvu situaciju.

Posebno se to odnosi na velike gradove kao London i Pariz, gdje će biti koncentrirano najviše prilika za zaposlenje, ali uz premalo stanovnika koji bi za te prilike bili dovoljno kvalificirani. Time će se stvoriti problem u takvim gradovima, jer za oko 60 posto novih poslova neće postojati dovoljno kvalificirana radna snaga.

Samo po sebi nameće se potreba za edukacijom i treningom postojećih radnika, što znači dodatni utrošak novca i vremena od strane organizacija koje žele biti spremne za sve izazove koje donosi ovo desetljeće...

Još iz kategorije

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

05.10.2022.

Događanja u svijetu kao što su pandemija COVID-19, klimatske promjene, zagađenje zraka te zahtjevi za vođenjem zdravijeg života ali i rast životnog standarda, mijenjaju iz dana u dan naše svakodnevne navike.

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

05.10.2022.

Infobip okupio je preko 900 svojih inženjera iz cijelog svijeta na dvodnevnoj Dev Days konferenciji koja se od 3. do 4. listopada održava u Infobipovom kampusu Alpha Centauri u Zagrebu. Riječ je o već tradicionalnom godišnjem okupljanju Infobipovih inženjera, stručnjaka za razvoj proizvoda i korporativnu sigurnost koji razmjenjuju znanja i prakse.

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

04.10.2022.

Apple će od 5. listopada cijene aplikacija u App Storeu i kupnje unutar njih povećati u svim zemljama i teritorijima koji koriste vaolutu euro. Ta povećanja, kako objašnjavaju u američkoj kompaniji, su rezultat trenutne slabosti eura u odnosu na američki dolar.