Riječko sveučilište pokrenulo superračunalo Bura, 32. najjače računalo na svijetu

Riječko sveučilište pokrenulo superračunalo Bura, 32. najjače računalo na svijetu

Tvrtka Atos SE uspješno je dovršila projekt gradnje najsnažnijeg superračunala u Adriatic regiji. Stroj se temelji na Bull tehnologiji, Atosovom brandu za razvoj tehnoloških proizvoda i softvera. Superračunalo je nazvano Bura i smješteno je na Sveučilištu u Rijeci. Riječ je o najsnažnijem superračunalu u regiji Adriatic koje znanstvenicima i studentima omogućuje dodatnu edukaciju, biotehnološka istraživanja i znanstveni rad.

Prema Top500 organizaciji, superračunalo Bura Sveučilišta u Rijeci na 32. je mjestu, na popisu instalacija namijenjenih znanstvenim istraživanjima.

Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, pokrenula je superračunalo Bura na posebnoj svečanosti održanoj tijekom manifestacije Otvoreni dani ICT-HPC tehnologija na Sveučilištu u Rijeci“ gdje su predstavljena dostignuća informatičkih tvrtki iz grada i okolice.

Stroj za napredna istraživanja

Superračunalo Bura koristi se u biotehnološkim i biomedicinskim istraživanjima, a osim znanstvenika i studenata riječkog Sveučilišta, to superračunalo moći će koristiti i ustanove i tvrtke iz inozemstva, koje su već iskazale svoje interes. Superračunalo Bura dio je budućeg znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, prostora koji će se protezati na sedamdeset tisuća četvornih metara, kada park bude dovršen.

Kako kaže Zlatan Car, prorektor Sveučilišta u Rijeci i voditelj Centra za napredno računalstvo i modeliranje, glavna svrha superračunala Bura bit će biotehnološka istraživanja: „Iako će nam bioinformatika biti pretežno područje interesa, koristiti ćemo ga i u druge svrhe. Oprema će biti korištena u projektima razvoja lijekova, za simulacije djelovanja lijekova u ljudskim stanicama, kao i za analize DNK. Već surađujemo s Kliničkim bolničkim centrom u Rijeci - no superračunalo neće biti na raspolaganju samo znanstvenicima u našem gradu. Uspostavili smo i suradnju s Institutom Ruđer Bošković, Fakultetom za elektrotehniku u Zagrebu te sa Sveučilištem u Splitu“ izjavio je profesor Car.

Tehnologija iza superračunala

Superračunalo Bura temelji se na poslužiteljima Bull DLC B720, koji se hlade vodom. Sastoji se od 288 čvorova. Svaki čvor ima po dva Intelova procesora E5-2690 v3, što čini sustav od ukupno 6912 procesorskih jezgri ukupne snage 239,64 Teraflopsa (mjereno prema Rmaxu). Bura ima više od 18 terabajta radne memorije i diskovne sustave kapaciteta 850 terabajta. Brzu komunikaciju među komponentama super-računalnog klastera Bura osigurava mrežni sustav Mellanox Infiniband FDR 56GB. Navedene tehničke specifikacije čine Buru najsnažnijim superračunalom u Hrvatskoj i Adriatic regiji.

Superračunalo Bura temelji se na Bull tehnologiji, Atosovom tehnološkom i softverskom brandu. Instalirala ga je slovenska tvrtka SmartIS. „Bura“ je smještena u novom, vodom hlađenom podatkovnom središtu sagrađenom u suradnji s tvrtkom Mep iz Rijeke. Bura stoji 44,7 milijuna kuna s PDV-om i dio je projekta „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci“ koji je financiran iz sredstava EU.

Bura je ekološki osmišljen stroj

Tvrtke Atos, SmartIS i MEP isporučili su Sveučilištu u Rijeci i novi podatkovni centar koji je poseban po tome što jedini u široj regiji nudi izravno hlađenje sustava vodom toplom čak i do 40C. To znači da se superračunalo Bura hladi pomoću tzv 'freecoling' tehnologije, koja omogućava hlađenje vanjskim zrakom do temperature 24C. . Bura je i 'zeleno' računalo, što dokazuje i rezultat testiranja organizacije Green500, gdje postiže 175. rezultat svijeta.

Iznimna snaga

Superračunalo Bura nazvano je po našem sjevernom vjetru poznatom po iznimnoj snazi. Ime Bura odabrano je jer na simboličkoj razini demonstrira novi znanstveno-tehnološki iskorak riječkog Sveučilišta.

Bullovi inovatinvi S6310 poslužitelji dio su rješenja. Ti uređaji, s ugrađenom 16-procesorskom bullion tehnologijom tvrtke Intel, već tri godine zaredom postižu svjetski rekord za x86 poslužitelje na testovima organizacije: spec.org. Svaki poslužitelj raspolaže s 16 procesora iz obitelji Intel E7 v3, koja se sastoji od 256 jezgri smještenih u jednom fizičkom poslužitelju. Svaki od dva poslužitelja ima 6TB radne memorije, što znači da korisnik raspolaže s čak 512 jezgri i 12TB memorije za potrebe simetričkog multi procesiranja (SMP).