SVEPRISUTAN TREND

Razgovori za posao postali su duži nego ikad u povijesti

Razgovori za posao postali su duži nego ikad u povijesti
Susret s ljudskim resursima, poziv s menadžerom za zapošljavanje i potom šest polusatnih intervjua koji su se protezali kroz tri dana
Depositphotos

Proces zapošljavanja postao je duži nego ikad prije. Susret s ljudskim resursima, poziv s menadžerom za zapošljavanje i potom šest polusatnih intervjua koji su se protezali kroz tri dana.

To nije sve, često se pojavljuje i pismena vježba studije slučaja prije još jednog razgovora s voditeljem zapošljavanja. Ukupno, devet intervjua za posao! Sve to prošla je 32-godišnja Ayomi Samaraweera i na kraju posao nije dobila.

Zato se sve više zagovara svojevrsna naknada ljudima koji moraju prolaziti kroz sve ovo bez da na kraju od toga išta dobiju. Zamislite samo kako je kandidatima koji imaju posao i moraju smišljati načine kako obaviti toliko intervjua bez da njihov aktualni poslodavac to dozna.

"Uživala sam u svim razgovorima koje sam vodila s timom, ali proces je bio iscrpljujući i nije bilo nikakvih jasnih unaprijed određenih uvjeta za tu poziciju", rekla je za CNBC Make It 32-godišnjakinja te dodala ni da se nije točno objasnio kompletni postupak, kao ni da će biti studije slučaja.

Možda bi sve bilo gotovo prije nego je počelo, da u kompanijama jasno unaprijed kažu koliku plaću nude. Svakako, neki bi u startu odustali od daljnjeg procesa. Nažalost, nije tako i Samaraweerina frustracija u traženju posla nije izolirani incident.

Stručnjaci s kojima je CNBC Make It razgovarao rekli su da je primjećen "značajan porast" u broju tražitelja posla koji se suočavaju s produženim procesom intervjua tijekom prošle godine.

"Čini se da je to rastući trend u raznim industrijama, s kandidatima koji su podvrgnuti većem broju krugova intervjua i rigoroznom testiranju nego ikad prije", rekao je Steven Leitch, trener za karijere i stručnjak za životopise.

Prema lipanjskom izvješću kompanija Josh Bersin i AMS-a, vrijeme koje je potrebno za zapošljavanje novog zaposlenika doseglo je najvišu razinu svih vremena ove godine.

Zaključno, stručnjaci se slažu da kompanije moraju biti transparentnije oko onoga što nude, što traže i kakav će točno biti proces zapošljavanja. Jer, iako kandidati jesu u podređenom položaju, ne treba ih tretirati na ovakav način.