ELEKTRIFIKACIJA

Rast prodaje električnih vozila u Kini gura svjetsko tržište

Rast prodaje električnih vozila u Kini gura svjetsko tržište
Depositphotos

Prodaja vozila u Kini porasla je u ožujku, oporavivši se nakon slabijih rezultata u prethodnom mjesecu i bilježeći postupni tempo rasta u prvom tromjesečju godine. Maloprodaja osobnih automobila u Kini porasla je za 6,0 posto u odnosu na prethodnu godinu na 1,687 milijuna jedinica, objavila je u utorak Kineska udruga osobnih automobila. Prodaja je porasla 53 posto u usporedbi s prošlim mjesecom, jer se potražnja potrošača oporavila nakon lunarne Nove godine u veljači, priopćilo je udruženje.

BYD je zadržao svoju titulu najbolje prodavanih električnih vozila u ožujku, prodavši 301.631 jedinicu, s Teslom na drugom mjestu. Kineski EV div prestigao je američku kompaniju kao svjetski najveći prodavač EV u posljednjem kvartalu 2023.

Podaci su pokazali da je Tesla u ožujku isporučila 89.064 automobila proizvedenih u svojoj tvornici u Šangaju, oporavivši se od veljače kada je imala najnižu mjesečnu brojku od kraja 2022. Diljem Kine prodaja je uključujući električna vozila i plug-in hibride porasla 29,5 posto na 709.000 jedinica.

Kineski izvoz osobnih automobila dosegao je rekordnu razinu, skočivši 39 posto na 406.000 jedinica u ožujku. Izvoz vozila na struju i hibrida  porasla je 71 posto tijekom mjeseca, a Tesla je izvezla 26.666 automobila proizvedenih u Kini.

Rast se može očekivati i nakon predstavljanja prvog EV-a proizvođača pametnih telefona Xiaomi, ali i sajmu automobila u Pekingu gdje se očekuju novi modeli automobila.