Rasco slavi 30 godina postojanja

Rasco slavi 30 godina postojanja

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanim. Trideseti rođendan danas su simbolično obilježili obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok  pravu proslavu planiraju najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.

Trideset godina traje putovanje otkad su dugogodišnji prijatelji Frane Franičević i Darko Paviša 1990. godine odlučili osnovati obrt jer su uvidjeli da poljoprivrednicima u njihovom selu nema tko servisirati traktore, kosilice, kombajne i ostalu mehanizaciju. Obojica inženjeri  koji su od malih nogu vječito nešto istraživali i sastavljali, ubrzo su shvatili kako im treba vlastiti proizvod žele li dogurati dalje od statusa zanatske radionice. Istražili su tržište i odlučili se za proizvodnju komunalnog vozila s obzirom da u Hrvatskoj, a ni šire, nitko nije proizvodio ništa slično. Godine 1994. izradili su svoj prvi stroj za održavanje prometnica,  kamionski vučni posipač RAS. Danas u svom portfelju imaju više od 70 proizvoda koje izvoze u 40 zemalja na pet kontinenata.

„Naš početak, kao i početak svakog privatnog poslovanja, nije bio jednostavan ni lak. Bili smo zaposleni samo nas dvojica, noću smo crtali, danju radili i tako 24 sata 7 dana u tjednu. No to nam nije bio problem jer smo obojica radili ono što volimo i imali smo pred sobom jasno zacrtani cilj - izgraditi održivu kompaniju za što su glavni preduvjet zadovoljni zaposlenici i kvalitetni proizvodi. Međuvlasničkih razmirica nikad nismo imali jer se nismo vodili osobnim interesima već smo novac zajednički ulagali za dobrobit cijele tvrtke“, Frane Franičević i Darko Paviša iznose kronologiju rasta i razvoja zajedničkog posla koji je rezultirao stvaranjem respektabilne tvrtke Rasco. Godine 1995. izgradili su  prvu proizvodnu halu i  imali 16 zaposlenih. Danas tvrtka zapošljava više od 400 ljudi u svoja dva pogona, u Kalinovcu i u Senti u Srbiji.

Franičević i Paviša imaju po dvojicu sinova koji danas rade u kompaniji, dok su  upravljanje prenijeli na tročlanu upravu u kojoj je samo jedan od nasljednika. U odabiru zaposlenika uvijek su se vodili kriterijima stručnost, motiviranost i iskustvo, a ne kako se tko preziva, pa je Ivan Franičević postao  predsjednik Uprave 2015. godine, tek nakon što je iskusio vođenje složenih organizacija poput njihove.

„Kompanija je brzo rasla što je zahtijevalo drugačiji način vođenja. Najveće promjene su napravljene u jasnom definiranju strategije, te poravnanju organizacije kako bi se ona mogla provesti na svim razinama. Ono što je ostalo isto je duh spremnosti na velike odluke, brze pomake i ambiciozne projekte“ navodi Ivan Franičević dodajući kako su zahvaljujući brzoj prilagodbi i u ovoj krizi  uspjeli zadržati stabilnost poslovanja i očuvati sva radna mjesta.

Izvjesno je da zbog novonastalih okolnosti neće ostvariti sve ciljeve rasta koje su postavili na početku godine, budući da 80 posto prihoda ostvaruju od izvoza, no ranije pokrenute investicije u nove zgrade, proizvodne tehnologije i razvoj proizvoda nastavljaju planiranim tempom jer su svjesni da će one biti ključne za budući rast kompanije. Bez inovacija nema napretka, a Rasco je tu postavio visoke standarde s predstavljanjem malog univerzalnog vozila MUVO 2012. godine, te lani prve hrvatske cestovne čistilice LYNX. Za oba su vozila nagrađeni Zlatnom kunom za inovaciju.